Дмитро Стус був членом журі поетичного конкурсу Медведчука і редагував журнал Рубана

 

Син видатного українського поета і політв’язня Василя Стуса – Дмитро Стус – у 2013 році був членом журі поетичного конкурсу, який організувала ГО “Український вибір” Віктора Медведчука, а перед тим очолював журнал видавництва Володимира Рубана, якого називають партнером Медведчука.
Тепер Дмитро Стус виступає проти показу ролі адвоката Медведчука у фільмі про батька.

Відеозапис із конкурсу, що відбувався у клубі “Sorry бабушка”, було оприлюднено на YouTube рухом “Відсіч” у березні 2013 року.

“Дмитро Стус, син Василя Стуса продався вбивці свого батька – Віктору Медведчуку. Тепер він працює на кишенькову організацію Медведчука “Украинский выбор”, – писали тоді активісти “Відсічі”.

На відео зафіксовано, як одна з конкурсанток після прочитання поезії запитала у Дмитра Стуса, як він ставиться до того, що людина, яка “засадила його батька”, фінансує цей поетичний конкурс.

“Така людина тут сидить – Дмитро Стус. Не очікувала вас тут побачити. Скажіть, а яке ваше ставлення до того, що подібні літературні заходи в якості політичного піару оплачує людина, яка засадила великого українського поета Василя Стуса за грати?” – запитала дівчина.

Дмитро Стус відповів, нібито не знав, хто спонсор цього конкурсу (хоча на сцені висів великий логотип “Український вибір”).

Таку відповідь зал зустрів сміхом і вигуками, мовляв, про спонсора знали усі.

Стус-молодший після цього звинуватив дівчину в політизованості і заявив, що вона “говорить не своїми словами”.

“Я давно вже працюю в культурі і хочу вам сказати, що дуже мало людей, які підтримують поетичні конкурси. А для вас я хочу сказати, і ваших колег: ви занадто залежите від політики. Якщо ви вже говорите про Василя Стуса, то в нього є дуже добрі слова: “А ще зневажаю політиків”. Люди, які служать політикам, – це ще гірше. В даному випадку ви говорите не своїми словами”, – сказав син поета.

Він додав: “Якщо вам буде легше, я можу звідси піти”. Однак залишився в залі.

Читайте також:
СБУ оприлюднила “російське досьє” Рубана. ІНФОГРАФІКА

Письменник Юрій Винничук водночас нагадав, що Дмитро Стус був головним редактором журналу “Київська Русь” у 2006-2013 роках. Генеральним директором цього видавництва був “креатура Медведчука” Володимир Рубан (підозрюваний у змові з Надією Савченко в підготовці теракту в Києві).

Як відомо, Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса у 1980 році, коли радянський суд засудив поета-дисидента до 10 років таборів і 5 років заслання. Тоді Медведчук визнав “злочини”, які нібито скоїв Стус, і погодився в необхідності покарання за це. Поет загинув у вересні 1985 року в тюремному карцері.

Зараз триває робота над повнометражним фільмом “Птах душі” (“Стус”), який наполовину фінансується державним коштом через Держкіно.

10 серпня актор Геннадій Попенко повідомив у соцмережі про те, що зі сценарію фільму вилучили сцени із процесом над Василем Стусом за участі адвоката Віктора Медведчука – проросійського політика, кума президента РФ Володимира Путіна.

Після розголосу в соцмережах і ЗМІ творці фільму (режисер – Роман Бровко) пообіцяли дозняти сцену з Медведчуком.
Натомість Медведчук через свого адвоката пригрозив заборонити демонстрацію фільму “Стус” через суд.

Син поета Дмитро Стус заявив, що відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому категорично не сподобався сценарій стрічки. Також Дмитро був проти згадки про Медведчука у цьому фільмі.

Читайте також:
Донецькому університету присвоїли ім’я Василя Стуса

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна