Затримані у Греції українські моряки переправляли “нелегалів” у Європу під примусом, – Денисова

 

Грецькі правоохоронні органи затримали більше сотні українських моряків через те, що вони під примусом були змушені переправляти нелегальних мігрантів до Європи.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

“Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море «нелегалів» до Європи. Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами”, – написала вона у “Фейсбуці“.

“На таку нелегальну роботу злочинні угрупування вербують українців, у яких виникають фінансові труднощі. Морякам обіцяють офіційне працевлаштування, роботу за контрактом. Дуже швидко, буквально через декілька місяців, вони опиняються у грецьких тюрмах… А хтось робить на цьому величезні гроші!”, – розповіла Денисова.

Вона також наголосила, що права затриманих при цьому порушують.

“Перекладачі, що надаються нашим громадянам, не володіють на достатньому рівні українською чи російською мовами. Тобто повноцінно не надається правова допомога, тому що без належного перекладу затримані не можуть надати докази своєї невинуватості, поспілкуватися з адвокатом і дізнатися подробиці справи, в якій вони фігурують”, – уточнила омбудсман.

Крім того, за її словами, суди не враховують пом’якшувальних обставин і не беруть до уваги свідчення моряків, а умови їх утримання не відповідають мінімальним стандартним правилам поводження з в’язнями. Зокрема, родичі затриманих моряків розповідають, що вони перебувають у жахливих умовах та їм відмовляють у лікуванні.

“За наявною інформацією, у тюрмах Греції наразі перебуває 161 українець. З них 112 осіб – за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів”, – повідомила Денисова.

І це попри те, що Україна та Грецька Республіка приєдналися до Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, стаття 26 якої звільняє від покарання, якщо злочин вчинено під примусом, нагадала Уповноважена ВР з прав людини.

“З огляду на це, закликаю до співпраці комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович та сподіваюсь, що разом нам вдасться повернути додому українських громадян”, – написала Денисова.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, наразі в грецьких тюрмах перебувають близько 150 українців, засуджених за схожими обвинуваченнями. В декого вироки сягають більш ніж 600 років.

“Ми опитали низку сімей ув’язнених громадян і довідалися, що українцям справді пропонували законну роботу і хороший заробіток на туристичних яхтах у Туреччині — близько 2-3 тисяч доларів. Якщо вірити рідним ув’язнених, жоден з них не знав, що частиною роботи будуть перевезення нелегалів”, – ідеться в матеріалі “Слідства.інфо”.

Як інформувала “Новинарня“, днями в Греції засудили до 180 років ув’язнення двох громадян України – музиканта івано-франківського гурту “Перкалаба” Сергія Шваюка та його друга Петра Литвинчука.

У березні 2018 року українець Денис Бровченко, який нелегально возив сирійських біженців у Грецію, також отримав 180 років тюрми, і звинувачував МЗС України в бездіяльності.

Тоді представник департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич зазначав, що подібні вироки носять “суто декларативний характер”.
“Судді беруть до уваги технічний стан судна, ризик для життя та здоров’я пасажирів, їх кількість, сумують та отримають такі цифри. Однак за кримінальним кодексом максимальне покарання все одно 25 років тюрми”, – розповів дипломат, додавши, що в разі зразкової поведінки реальний термін вийде значно меншим.

Читайте також:
За перевезення нелегалів лише в Греції затримані 132 українці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна