Перевезення нелегалів: музиканта гурту “Перкалаба” в Греції засудили до 180 років тюрми

 

Суд у місті Пірей, Греція, засудив до 180 років ув’язнення двох громадян України – музиканта івано-франківського гурту “Перкалаба” Сергія Шваюка та його друга Петра Литвинчука.

Суд над українцями відбувся 20 липня, обох визнали винними у перевезенні нелегальних мігрантів, передає “Слідство.інфо“.

Як повідомила перекладачка прокуратури міста Пірей Лідія Костів, українців обвинувачують одразу за кількома статтями: незаконний перетин кордонів країни Європейського Союзу, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти і відсутність рятувальних засобів. Також при затриманні у Шваюка й Литвинчука не було документів на керування яхтою.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства.
За його словами, окрім Сергія і Петра на яхті були ще 63 нелегальних мігранти. “При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Початково їм загрожувало 630 років за ґратами”, – сказав адвокат.

Родичі українців кажуть, що Шваюк і Литвинчук примусово опинилися в такій ситуації і не мали наміру вчиняти злочин.

За словами матері Петра Литвинчука, вони поїхали працювати до Туреччини, де їм запропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті. Але вже в Туреччині працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів до ЄС. Невідомі озброєні люди нібито погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, наразі в грецьких тюрмах перебувають близько 150 українців, засуджених за схожими обвинуваченнями. В декого вироки сягають більш ніж 600 років.

“Ми опитали низку сімей ув’язнених громадян і довідалися, що українцям справді пропонували законну роботу і хороший заробіток на туристичних яхтах у Туреччині — близько 2-3 тисяч доларів. Якщо вірити рідним ув’язнених, жоден з них не знав, що частиною роботи будуть перевезення нелегалів”, – ідеться в матеріалі “Слідства.інфо”.

Як інформувала “Новинарня“, у березні 2018 року українець Денис Бровченко, який нелегально возив сирійських біженців у Грецію, також отримав 180 років тюрми, і звинувачував МЗС України в бездіяльності.

Тоді представник департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич зазначав, що подібні вироки носять “суто декларативний характер”.
“Судді беруть до уваги технічний стан судна, ризик для життя та здоров’я пасажирів, їх кількість, сумують та отримають такі цифри. Однак за кримінальним кодексом максимальне покарання все одно 25 років тюрми”, – розповів дипломат, додавши, що в разі зразкової поведінки реальний термін вийде значно меншим.

Як відомо, Сергій Шваюк – один із провідних музикантів відомого етно-рок-гурту “Перкалаба” з Івано-Франківська (труба, акордеон, бек-вокал).

Читайте також:
За перевезення нелегалів лише в Греції затримані 132 українці

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна