Українець Усик у Москві побив росіянина і став абсолютним чемпіоном світу

оновлено, додано фото і відео

Українець Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу серед боксерів-професіоналів у першій важкій вазі. У ніч на 22 липня в Москві, у спорткомплексі “Олімпійський”, 32-річний кримчанин за рішенням суддів переміг у 12 раундах представника Росії Мурата Гассієва.

Як передає “Новинарня“, таким чином український боєць виграв фінальний поєдинок першої Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) та здобув Кубок Мухаммеда Алі.
На кону стояли титули Усика – чемпіон світу за версіями WBO та WBC. Тепер до нього перейшли пояси, якими досі володів 24-річний осетин Гассієв – за версіями WBA й IBF.

Всесвітня боксерська суперсерія – новий турнір, який порівнюють із футбольною Лігою чемпіонів. На шляху до фіналу Усик і Гассієв перемогли по два опоненти.

Український чемпіон у чвертьфіналі побив німця Марко Хука на його батьківщині, а в півфіналі, у важкому 12-раундовому поєдинку, за рішенням суддів виявився сильнішим за латвійця Майріса Брієдіса (бій також проходив на території суперника, в Ризі).

Представник РФ Мурат “Ірон” (“Осетин”) Гассієв у чвертьфіналі легко розібрався з поляком Кшиштофом Влодарчиком, а в 1/2 фіналу у 12-му раунді відправив у нокаут сильного кубинця Юніера Дортікоса, який доти не знав гіркоти поразок.

До 22 липня Усик і Гассієв також підійшли без програшів на професійному рингу.

На зважуванні перед фіналом Усик і Гассієв показали однакову вагу – 89,9 кг. Це найлегша вага обох за час турніру.

Гассієв і Усик на зважуванні

Козирем російського боксера називали його потужні удари, тоді як за українця була його більш різнобічна технічна підготовка й досвід; він свого роду “шахіст боксу”. Недарма Олександр пройшов чудову школу олімпійського боксу, ставши чемпіоном Ігор 2012 року в Лондоні.

На думку букмекерів, шанси суперників на перемогу були фактично рівні. Щоправда, котирування вирівнялися (з приростом для Гассієва) після того, як з’ясувалося, що фінальний бій пройде в Москві.

Спочатку вирішальний поєдинок планувався в Саудівській Аравії в травні, проте потім були переграні терміни (через травму Усика), а незабаром змінилася і країна-організатор – не виключено, далися взнаки, крім фінансових, і політичні чинники.
Для “заспокоєння” росіяни гарантували Усику в Москві “повну безпеку”.

Ринг-анонсер першим запросив в ринг Мурата Гассієва – той вийшов під композицію “Серце осетина” із двома нашитими прапорами на трусах (Північної Осетії та РФ).

Другим, як фаворит, на арену “Олімпійського” вийшов Олександр Усик – під трек Василя Жадана “Браття”.

А ми браття, як соколи,
В вольнім виросли краю.
Не дамо свій край нікому,
Краще згинемо в бою.

Та ще рано нам вмирати,
Бо роботи через край.
Бий у барабан, козаче,
Та гучніш, сурмаче, грай!

(Раніше Усик виходив під пісню “Їхали козаки”, яку виконувала група “Тінь сонця”. Але після того, як ця пісня стала гімном для збірної України з футболу під час Євро-2016, Усик відмовився від неї).

Після ефектного представлення суперників, з димом і феєрверком, прозвучали гімни двох країн у виконанні російських (?) оперних вокалістів – спочатку РФ, потім України, з деякими помилками (“Ще не вмерла Україна“, “на своїй сторонці”).

У залі головного російського спорткомплексу можна було помітити синьо-жовті прапори України, хоча загалом підтримка Гассієва відчувалася значно потужніша.

Анонсери російською та англійською мовою назвали резиденцію Олександра Усика – “Київ, Україна“, хоча відомо, що Усик народився й живе у Сімферополі, тож мало б прозвучати – “Сімферополь, Україна”.

Щодо перебігу бою, то чим далі від початку, тим більше відчувалася аматорська, олімпійська школа українця. Після стартової розвідки й рівноваги перевага Усика почала даватися взнаки з четвертого-п’ятого раундів. Олександр контролював хід поєдинку, був більш активним і маневреним. Більше його ударів влучали в ціль.
Натомість ставка осетина на “лакі панч” – один “щасливий удар”, нокаут – не зіграла.

Фоторепортаж – моменти бою:

Гассієв - Усик бій Гассієв - Усик бій _2 Гассієв - Усик бій _3 Гассієв - Усик бій _1
<
>

Рахунок за очками зафіксував перевагу кримчанина в класі – 120:108, 119:109, 119:109.

У куті рингу Усику допомагав Анатолій Ломаченко – батько і тренер іншого нашого діючого чемпіона WBO серед професіоналів, легковаговика Василя Ломаченка.

Після бою Усик і Гассієв приязно поговорили й обнялися, тримаючи на плечах національні прапори. При цьому на Гассієву знову були і осетинський, і державний прапор РФ, а на українцеві – синьо-жовтий.

“Ти красень”, – сказав Олександр суперникові.

Після нагородження Усика поясами Гассієв (англійською) висловив компліменти суперникові і заявив, що вся Олександрова команда довели свій клас. “Це був великий досвід для мене… – І додав російською: – Росіє, вперед, ми ще повернемося!”

“Слава Богу”, – були перші слова Олександра Усика в мікрофон після перемоги.
Він говорив російською й насамперед подякував своїм тренерам і всій команді, а також Боженьці – Ісусу Христу, який привів його сюди.

Відповідаючи на запитання, Усик висловив намір перейти з першої важкої ваги (cruiserweight) на наступний рівень – у важку вагу (heavyweight), й зустрітися з британцем Тоні Белью.

Також переможець подякував “Оліймпійському””, “всім людям, землякам і Москві-2018”.

Після цього Сашко включив чи то емоції, чи домашню заготовку і вигукнув: “Бам! Батя в здании!” – мем, цитата із реп-композиції російського виконавця МС Хованського, що сповнена кримінального жаргону і нецензурної лексики.

Обов’язки рефері в рингу виконував американець Селестіно Руїс.
Суддями, які вели підрахунок очок, були Робін Тейлор (США), Мауро Ді Фіоре (США), Філіппе Вербке (Бельгія).

Почесний трофей Олександрові вручила дружина Мохаммеда Алі – Лонні.

У Києві було облаштовано фан-зону під Аркою Дружби народів для перегляду бою Усик – Гассієв.

ОНОВЛЕНО. Олександра Усика привітав з перемогою президент Петро Порошенко.

“Жодної секунди не сумнівався, що Сашко переможе!
Український гімн, який пролунав сьогодні у Москві на весь світ, – це символ нашої боротьби, наближення нашої перемоги.
Україна пишається тобою!” – ідеться в дописі на ФБ-сторінці Порошенка.

Олександр Усик після бою з росіянином Гассієвим записав коротке звернення до українців, яке опубліковано на сторінці Boxing PRO Ukraine у Facebook.

“Україно, миленька, рідна, дякую тобі за підтримку! Я їду додому з кубком, і ще з поясами. Усім добра”, – сказав спортсмен (російською мовою).

Нагадаємо, Володимир Кличко “здав пост” чемпіона світу серед важковаговиків, програвши Ентоні Джошуа 29 квітня 2017 року. Про завершення кар’єри він заявив 3 серпня 2017-го.

Читайте також:
Кримський боксер Усик відвідав прикордонників у зоні АТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна