Справа “Хізб ут-Тахрір” в Криму: окупанти склали протокол на дочку політв’язня

 

У четвер, 19 липня, російські силовики в окупованому Криму проводили “слідчі заходи” в будинку фігуранта т. зв. “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір” Мусліма Алієва.

Щодо його старшої дочки Гульсум Алієвої склали протокол – дівчину обвинувачують за статтею 282 КК Росії (розпалювання міжнаціональної ворожнечі).

Її затримали і доправили до офісу слідчого комітету в Алушті, однак невдовзі відпустили, повідомило видання “Крим. Реалії”.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз заявив: те, що сталося з Гульсум Алієвою, стає звичною формою терору в анексованому РФ Криму.

“Для Криму, який перебуває під окупацією, на жаль, подібні форми терору стають буденними. Радує те, що люди швидко збираються і надають підтримку. Особливо коли це стосується наших дівчат, жінок. Вона дуже мужньо поводилася. Відразу видно по людині, що подія не є фактором, який може зламати. У всіх формах терорист-окупант продовжує свою роботу”, – сказав Чийгоз у коментарі “Крим. реалії”.

Як відомо, 23 травня у Ростові-на-Дону (Р) Північно-Кавказький окружний військовий суд на три місяці продовжив термін тримання під вартою шістьом фігурантам “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір”.

У лютому-квітні 2016 року окупаційні силовики в Ялті затримали Арсена Джеппарова, Рефата Алімова, Мусліма Алієва, Інвера Бекірова, Еміра-Усеїна Куку та Вадима Сірука. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” (яка дозволена в Україні).

У грудні 2017 року Емір-Усеїн був переведений із СІЗО в Криму у Ростов-на-Дону.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір”.

Представники міжнародної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього.
Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”. Репресії проти “хізбів” були перенесені й на окупований РФ Крим.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Крім ялтинської, є так звана “севастопольська справа Хізб ут-Тахрір”, у ній уже винесені вироки.

Читайте також:
Півострів, що бореться.
Лутфіє Зудієва – про “Кримську солідарність” та журналістику опору

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна