Греція висилає російських дипломатів, які намагалися підкупити митрополитів і духовенство Афону

 

Влада Греції постановила вислати з країни російських дипломатів, які намагалися підкупити грецьких держслужбовців, а також митрополитів Елладської Православної Церкви та духовенство гори Афон.

Про це пише РІСУ з посиланням на грецьку газету Катімеріні.

Згідно з даними високопоставлених дипломатичних джерел газети, грецький уряд вирішив негайно вислати з Греції двох російських дипломатів, зокрема представника посольства РФ Віктора Яковлєва, та заборонити в’їзд у країну ще двом.

Афіни звинувачують російських дипломатів у втручанні у внутрішні справи та незаконні дії проти національної безпеки Греції. Зокрема, в отриманні та поширенні інформації, а також у спробі підкупу грецьких державних службовців.

Повідомляється, що через грошові винагороди росіяни намагалися вплинути на представників муніципалітетів, митрополитів Елладської Православної Церкви, а також на духовенство гори Афон.

Ті самі джерела зазначають, що рішення вислати дипломатів стало реакцією на розширення російського впливу в Греції, включаючи, зокрема, й активну діяльність Імператорського православного палестинського товариства.

Росіян, серед іншого, звинувачують у втручанні у двосторонню проблему між Грецією та Македонією щодо назви останньої, що “негативно впливає на роль Греції на Балканах”.

При цьому співрозмовники грецького видання у дипломатичних колах запевнили, що “бажають добрих відносин з Росією та сприятимуть дружбі між двома народами”. Проте це можливо лише у випадку, якщо обидві країни поважатимуть суверенітет одна одної. Для прикладу вони наводять “справу Скрипаля“, коли Греція не долучилась до західних країн і не висилала російських дипломатів.

Джерела додають, що будь-які різкі рухи Москви лише призведуть до подальшого погіршення відносин. В той же час вказується, що жоден з членів грецьких дипломатичних та консульських служб в Росії не порушували місцевих законів.

Від “Новинарні“: інформація про спробу підкупу дипломатами РФ грецьких митрополитів особливо цікава на тлі задекларованих намірів Вселенського патріархату “повернути народи України та Македонії до істини й канонічних меж Церкви“.
Нагадаємо, йдеться про ймовірну готовність Константинополя надати Українській церкві томос про автокефалію, чому категорично протистоїть Московська патріархія, зокрема й через своїх впливових парафіян в Україні.

Читайте також:
Як Москва працює проти української автокефалії, – інсайд від архієпископа Євстратія

УПЦ КП заявила про втручання прокремлівських сил у надання Києву автокефалії

Варто також зазначити, що “двостороння проблема” в стосунках між колишньою югославською Республікою Македонія та Грецією була головною перепоною до вступу Македонії в НАТО (а також ЄС). Греція блокувала євроатлантичні прагнення колишньої югославської республіки, через те що вона мала однойменну назву з північним регіоном самої Греції – Македонією.

А Росія, як відомо, всіляко противиться розширенню Північноатлантичного Альянсу.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 червня уряди Греції та Македонії підписали угоду про нову назву колишньої югославської республіки. Згідно з договором, країна отримає назву Республіка Північна Македонія, що відкриває для Скоп’є шлях для вступу до НАТО і Євросоюзу.

Перед початком саміту НАТО, який 11-12 липня відбувається у Брюсселі, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що РП Македонію запросять до переговорів про вступ до Організації Північноатлантичного договору після завершення процесу перейменування країни, погодженого з Грецією.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна