ТКГ в Мінську: позитив від “хлібного перемир’я” та поліпшення мобільного зв’язку в ОРДЛО

 

У Мінську на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі в середу, 11 липня, обговорили перші підсумки “хлібного перемир’я”, що триває з 1 липня. Сторони погодилися, що воно приносить результати, стріляти стали менше.

Відразу ж після 1 липня сторони конфлікту почали заявляти про порушення “режиму тиші”. Однак перші підсумки позитивні – безпекова ситуація у зоні конфлікту на Донбасі покращилася, заявив за підсумками переговорів ТКГ представник ОБСЄ Мартін Сайдік.

“Я радий, що узгоджене перемир’я приносить результати. За час після його запровадження, число порушень режиму зупинення вогню значно скоротилося. Хоча за останні два дні з’явилися тенденції до зростання їх”, – цитує Сайдіка “Радіо Свобода”.

Мартін Сайдік подякував тим, хто дотримується перемир’я на Донбасі, та закликав сторони й далі дотримуватись режиму припинення вогню, відводити сили та засоби ураження з зону конфлікту та продовжувати розмінування прифронтових територій.
Зокрема про це 11 липня говорили у підгрупі з питань безпеки.

За інформацією посла Сайдіка, за час дії цього перемир’я був поранений лише один цивільний.

Цього року взагалі удвічі менше жертв серед цивільного населення, ніж торік.

“Тим не менше, це не значить, що страждання людей, котрі проживають у зоні конфлікту, зменшилися”, – вважає посол Сайдік.

Тезу про покращення безпекової ситуації на Донбасі підтвердила речниця представника України Дарка Оліфер, яка повідомила, що, за даними голови СММ ОБСЄ Ертурула Апакана, інтенсивність обстрілів за цей час зменшилася майже на 80% у порівнянні з попереднім періодом.

“Проте повноцінний режим тиші так і не став реальністю, порушення режиму припинення вогню з боку НЗФ ОРДЛО продовжуються. Триває повзуча військова активність, виявлена СММ ОБСЄ на ділянках розведення сил та засобів в районі Петрівського і Золотого, особливу тривогу викликають факти облаштування, укріплення кулеметних та мінометних позицій”, – написала Оліфер у “Фейсбуці”.

Економічна підгрупа ТКГ обговорювала “подальші кроки з відновлення та покращення” мобільного зв’язку компанії «Водафон Україна» на окупованих територіях. На засіданні був присутній представник компанії «Водафон Україна”, який казав про пріоритетні напрямки дій заради підтримки мобільного зв’язку на непідконтрольній Києву частині Донбасу. А саме – про міжнародний аудит обладнання компанії на території ОРДЛО, надання гарантій безпеки її співробітникам під час їхнього перебування там, повернення обладнання компанії тощо.

Мартін Сайдік за підсумками дискусії заявив про “справжнє покращення” роботи мобільного зв’язку на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, які непідконтрольні Україні.

Обговорювали у Мінську також проблеми постачання води у системи “Карбоніт” та “Вода Донбасу”, але якихось конкретних домовленостей не було.

За словами Дарки Оліфер, Україна зробила все можливе для людей, які забезпечують постачання води сотням тисяч мешканців Донбасу, зокрема кожну зміну працівників Донецької фільтрувальної станції супроводжують військові Збройних сил України.
“Натомість Російська Федерація, як і раніше, відмовляється надати відповідні гарантії безпеки”, – заявила Оліфер.

11 липня в Мінську не проводилося засідання гуманітарної підгрупи в рамках ТКГ.

Мартін Сайдік, відповідаючи на запитання “Радіо Свобода”, повідомив, що це пов’язано з технічними причинами – у посла ОБСЄ Тоні Фриша, який координує роботу підгрупи, були інші обов’язки.

Раніше цього тижня з Москви надійшла інформація, що 11 липня в Мінську можлива зустріч омбудсменів Росії та України для обговорення можливостей обміну полоненими та в’язнями. Але цього не сталося.

За непідтвердженими повідомленнями, у Росії заявили, що не хочуть, щоб разом обговорювалося питання полонених у зв’язку з конфліктом на Донбасі та українських в’язнів російських тюрем, пише “Радіо Свобода”.

Читайте також:
На засіданні ТКГ в Мінську говорили про “вибори” в ОРДЛО
та осетинів у Донецьку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.