Суд у Херсоні залишив російського пропагандиста Вишинського під арештом до осені

 

Херсонський міський суд у середу, 11 липня, розглянув клопотання слідства щодо продовження тримання під вартою керівника “РИА Новости Украина”Кирила Вишинського, якого підозрюють у державній зраді.
Як передає “Новинарня“, за рішення суду він має провести в СІЗО ще принаймні два місяці.

Сторона обвинувачення наполягала на продовженні тримання під вартою. У разі обрання більш м’якого запобіжного заходу, вважає слідчий СБУ в АР Крим, Вишинський зможе ухилятися від слідства, впливати на свідків, знищувати докази. Крім того, використовуючи паспорт громадянина РФ, Вишинський зможе переховуватись в дипломатичних установах РФ на території України або взагалі виїхати до Росії, зазначив слідчий під час судового засідання.

Адвокат Вишинського Андрій Доманський заявив, що знає підозрюваного багато років як професійного журналіста і готовий взяти його на поруки. Відповідно, захисник просив змінити Вишинському запобіжний захід.

Адвокат Ігор Мокін заявив, що вважає ризики, озвучені стороною обвинувачення, недоведеними. Зокрема, Мокін зазначив, що слідчі не довели наміру Вишинського залишити Україну і переховуватись від слідства, а вказали лише на таку можливість.

Сам Кирило Вишинський також попросив змінити йому запобіжний захід на такий, що не пов’язаний із триманням під вартою.

Водночас Вишинський заявив, що сумнівається у змагальності в його процесі. Підозрюваний вважає, що в обговоренні його справи не йдеться про вину або невинуватість, а лише про те, на кого його можуть обміняти.
Свою вину Вишинський не визнає і говорить, що займався професійною журналістикою.

Під час судового засідання 11 липня він перебував не в скляному боксі, а в залі поруч із захисниками.

Порадившись, слідчий суддя Ярослав Мусулевський вирішив задовольнити клопотання слідчого і продовжив Вишинському термін тримання під вартою ще на 60 діб.

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 15 травня відбулося затримання Кирила Вишинського та обшуки в київському офісі “РИА Новости Украина”, який він очолює.
Кримінальне провадження відкрите за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Вишинському оголосили про підозру.

При обшуку в нього виявили медаль за здобуття Росією Криму, паспорт громадянина РФ тощо.

Обшуки було проведено також у квартирі кореспондента РІА “Новости” в Україні Людмили Лисенко та глави представництва російської держагенції Андрія Бородіна.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія щомісяця виділяла на “РИА Новости Украина” 53 тисячі євро, які переводилися через фіктивну сербську фірму.

В обов’язки керівника “РИА Новости Украина” входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту. Слідство посилається на численні антиукраїнські публікації на порталі “РИА Новости Украина”, а також листування та інші контакти Вишинського з кураторами в Москві, які давали йому ідеологічні завдання.

Згідно з висновками судово-лінгвістичної семантико-текстуальної, низка публікацій, підготовлених та поширених на сайті “РИА Новости Украина” під керівництвом Вишинського, спрямовані на виправдання агресії Росії проти України, обґрунтовують належність Криму до РФ, легітимізують створення “ЛНР/ДНР”, розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні.

З огляду на доведений факт фінансування очолюваної Вишинським групи людей з федерального бюджету Російської Федерації в СБУ стверджують, що Вишинський брав активну участь в інформаційній війні Росії проти України, а не займався журналістською діяльністю.

Херсонський міський суд 17 травня арештував Вишинського на два місяці – до 13 липня – без права внесення застави (заставу не передбачає 111-та стаття КК про державну зраду, яку йому інкримінують).

Згодом Апеляційний залишив Вишинського під арештом. При цьому він заявив про вихід із громадянства України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна