У Києві відбулася акція на підтримку українських політв’язнів у Росії

 

На столичному Майдані Незалежності 8 липня відбулася акція на підтримку українських політв’язнів, яких утримують в Росії, зокрема українського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській колонії із 14 травня.

Як повідомляє “Громадське“, учасники акції також пішли до посольства Німеччини й закликали канцлера ФРН Ангелу Меркель звернутися до президента Росії Володимира Путіна з вимогою звільнити Сенцова.

“Мало тиску на Європу, тому потрібно постійно нагадувати про те, що Росія – агресор і тримає українських політичних в’язнів. У влади РФ немає людяності, тому навряд чи нам вдасться до них достукатись, але якщо закликати міжнародну спільноту, то може бути результат”, – сказав один із організаторів акції, автомайданівець Андрій Бондаренко.

Окрім закликів звільнити Сенцова, учасники акції закликають підтримати ще одного українського політв’язня у Росії — Миколу Карпюка.

Фото: Уляна Бойчук/Громадське

“Миколу засудили до 20 років ув’язнення у Росії за його політичні погляди. Ми маємо їх підтримувати, бо і Микола, і Олег борються проти режиму, який панує у Росії”, — зауважила ще одні співорганізаторка, Юлія Рудяк.

Також організатори акції анонсували велику акцію до дня народження Олега Сенцова 13 липня.

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня незаконно засуджений в РФ нібито за тероризм Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що той отримує підтримувальну терапію від тюремників.

8 червня Сенцова відвозили в реанімацію. За словами сестри режисера Наталії Каплан, він перебуває в медчастині колонії і припиняти голодування не збирається.

Як повідомляв адвокат Дмитро Дінзе після відвідування свого підзахисного 21 червня, Олег Сенцов перебуває в окремій палаті в медчастині, і лікарі “роблять усе можливе для збереження життя” ув’язненого.

У Сенцова загострилися проблеми зі серцем і нирками.
За свідченням лікарів колонії, кризова ситуація зі здоров’ям Сенцова може настати найближчим часом.

28 червня до Сенцова в колонію не допустили українського омбудсмана Людмилу Денисову.

5 липня його вперше за чотири роки після вироку суду відвідала в колонії двоюрідна сестра, Наталія Каплан.

Читайте також:
Фанати провели на НСК “Олімпійський” акцію на підтримку Сенцова. ВІДЕО

“Не так прекрасно, як здається”. Сенцов у листі розповів про стан свого здоров’я

Омбудсмана України не пустили до ув’язненого Карпюка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна