Порошенко і Дуда синхронно відвідають місця трагічних сторінок українсько-польської історії

 

Президент України Петро Порошенко у неділю, 8 липня, здійснить поїздку до польського селища Сагринь, а президент Польщі Анджей Дуда цього ж дня відвідає Волинь.

Про це “Укрінформу” повідомило джерело в дипломатичних колах.

Співрозмовник агенції нагадав, що наближаються роковини трагічних сторінок українсько-польської історії, у зв’язку з чим і будуть здійснені відповідні поїздки президентів.

Також у дипломатичному відомстві зауважили, що українська сторона пропонувала здійснити вшанування полеглих українців та поляків разом, проте польська сторона відмовилася.

Водночас співрозмовник агентства наголосив, що Україна продовжує стояти на позиціях порозуміння.

У селі Сагринь 1944 року польська Армія Крайова разом з Батальйонами хлопськими убила кілька сотень українців.

Тим часом на Волині, в селі Рудка-Козинська Рожищенського району, 6 липня відбулося вшанування пам’яті жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни.

Фото: Леся Бондарук

У меморіальних заходах взяли участь віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, секретар комісії з увічнення пам’яті воїнів і жертв репресій Святослав Шеремета, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Світлана Мишковець, пише сайт УІНП.

Голова УІНП Володимир В’ятрович у Рудці-Козинській. Фото: Леся Бондарук

“Нині ми згадуємо українців, знищених у Рудці-Козинській поляками на німецькій службі. Це приклад того, як учасники цього конфлікту не цуралися використовувати в ньому третю силу, навіть якщо вона була ворожою до них самих. Так робили учасники з обох боків протистояння”, – сказав Володимир В’ятрович.

“Ми знаємо, що Рудка-Козинська – не єдине українське село, яке постраждало у цій війні. Ми знаємо, що в ній постраждало і не одне польське село. Десь біля могил своїх предків, загиблих від рук українців, стоять поляки. Маємо пам’ятати усіх жертв цього конфлікту і вшановувати їх. Це наш обов’язок перед предками”, – наголосив голова УІНП.

9 липня 1943 року 300 озброєних людей, переважно поляків, які перебували на службі в німецькій поліції, за декілька годин в селі Рудка-Козинська спалили 70 господарств із понад 200 будинками. Також було розстріляно і спалено 17 людей. Одразу після Рудки-Козинської спалили село Сокіл, потім частково знищили села Доросині, Залісці, Любче, Тихотин, Башова.

11 липня у Польщі відзначають Національний день пам’яті жертв “геноциду, вчиненого українськими націоналістами“. Вперше на державному рівні роковини Волинської трагедії у Польщі відзначили торік.

Читайте також:
Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом поляків, вчиненим ОУН-УПА

Президент Польщі оцінив вшанування Порошенком пам’ятника жертвам Волинської трагедії у Варшаві

Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна