“Не 93%, а 0,1”. Прокуратура виявила системні порушення у психореабілітації АТОвців

 

У першому кварталі 2018 року психологічну реабілітацію пройшли лише 128 осіб учасників АТО, і їм такі послуги надано не централізовано, а виключно за ініціативою органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій або під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні у шпиталях.

Як передає “Новинарня“, про такі висновки дослідження Головної військової прокуратури повідомив прес-центр ГПУ.

Зазначається, що Головна військова прокуратура у І кварталі вивчила стан забезпечення психологічної реабілітації учасників АТО та виявила системні порушення вимог законодавства.

При тому що станом на червень статус учасника бойових дій надано 341,5 тис. осіб, у 2017 році рівень їх забезпечення послугою психологічної реабілітації становив лише 0,1% від загальної кількості.
Хоча Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” встановлено обов’язковість проходження учасниками АТО психологічної реабілітації, зазначає ГВП.

За даними відомства, така ситуація призвела до зменшення у 2018 році обсягів бюджетного фінансування на вказані цілі на 56% – із 49,9 млн. грн. до 21,9 млн. грн.

“Така ситуація лише погіршувалася: на початок 2018 року Міністерством соціальної політики України не було визначено граничну вартість послуг із психологічної реабілітації, не затверджено необхідні документи для їх реалізації (примірний договір, форма акту про їх надання за рахунок бюджетних коштів, стандарти і протоколи проведення психологічної діагностики)…
Безпосередньо у військових формуваннях проведення психологічної реабілітації належним чином не організовано через відсутність у більшості військових частин фахівців з достатнім практичним досвідом здійснення психореабілітаційних заходів”, – сказано в повідомленні.

Для виправлення ситуації прем’єр-міністру України 25 квітня Генеральний прокурор направив листа з конкретними пропозиціями.
За результатами його розгляду 26 квітня було призначено відповідну перевірку, зобов’язано Мінсоцполітики, Мінфін, МОЗ, Міноборони та Державну службу у справах ветеранів війни та учасників АТО підготувати і внести на чергове засідання уряду проекти усіх необхідних нормативно-правових актів.

“На сьогодні затверджено обсяги використання бюджетних коштів за напрямками: психологічна реабілітація учасників АТО – 21,9 млн. грн., соціальна та професійна адаптація – 27, 5 млн. грн. Також окремими наказами Мінсоцполітики 26 і 27 квітня цього року встановлено граничну вартість послуг із психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності у 2018 році, затверджено вимоги до суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації за рахунок бюджетних коштів та типовий договір про надання послуг з психологічної реабілітації, що дає можливість здійснювати централізовані заходи з психологічної реабілітації”, – сказано в повідомленні відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури.

Як інформувала “Новинарня“, навесні 2018 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос встряв у скандал із Міноборони через тему суїцидів в армії, психологічної реабілітації військових і “ПТРС”.

Читайте також:
Грунтковський відреагував на слова Матіоса про суїциди в армії

Реабілітовані державою. Держслужба ветеранів і Генштаб
прозвітували про психологічну роботу з АТОвцями

93% без Друзя: ветерани та психологи – про загрозу ПТСР начистоту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.