Рада не змогла призначити нову ЦВК. БПП влаштував демарш. ОНОВЛЕНО

оновлено

Представники фракції Блоку Порошенка у Верховній Раді заявили, що 5-6 липня не голосуватимуть за жоден законопроект, поки парламент не оновить склад Центрвиборчкому.

Як передає “Новинарня“, про це з трибуни і в кулуарах заявив голова фракції БПП Артур Герасимов.

“До результативного вирішення цього питання ми вважаємо, що Верховна Рада не має жодного морального права розглядати інші законопроекти”, – сказав Герасимов.
Його підтримала колега по фракції, представник президента у ВР Ірина Луценко.

Попри те, що питання про звільнення членів ЦВК і призначення нових стояло в порядку денному ВР 5 липня, на ранковому засіданні – під час рейтингового голосування, що мало стати індикатором готовності Ради ухвалювати рішення щодо Центрвиборчкому – “за” висловилися близько 180 нардепів замість необхідних 226.
Зокрема, лише 10 голосів дав “Народний фронт”, не підтримала голосування також фракція “Батьківщина”.

Як заявив голова фракції “Народного фронту” Максим Бурбак, вони виступають проти поданого президентом переліку кандидатів до ЦВК, оскільки “зберігається ймовірність узурпації” Центрвиборчкому президентською стороною.

“Нехай президент внесе 13 кандидатур на 13 посад, і Рада ухвалить рішення за 30 секунд”, – заявив нардеп від “Батьківщини” Сергій Соболєв.

Внести 13 кандидатів замість 14 так само вимагає “НФ”.

Після цього голова ВР Андрій Парубій оголосив перерву та запросив усіх голів фракцій до себе в кабінет на нараду.
Верховна Рада достроково пішла на перерву до 16:00.

ОНОВЛЕНО. На вечірньому засіданні Раді – без фракції БПП у залі – вистачило голосів, щоб прийняти в першому читанні законопроект.

Народні депутати 240 голосами підтримали в першому читанні законопроект №6518 про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення офіційного опублікування законів України та інших нормативно-правових актів.

Таким чином, парламент VIII скликання вперше ухвалив позитивне рішення більшість голосів без участі Блоку Порошенка.

Після успішного голосування нардепи з фракцій “Народний фронт”, РПЛ, “Батьківщина” та ін. вітали оголошення спікера схвальними вигуками та аплодували стоячи.

Від БПП за цей законопроект проголосували лише 10 депутатів (Антонищак, Барна, Заліщук, Кривохатько, Лещенко, Лівік, Макар’ян, Найєм, Новак, Ткачук).

Після 30-хвилинної перерви спікер Парубій закрив засідання.

Як відомо, у поданні президента з кандидатами до ЦВК представлені майже всі фракції парламенту, крім “Опоблоку”. При цьому в переліку – шість висуванців Блоку Порошенка і три – від “Народного фронту”.

Термін повноважень 12 з 15 членів Центрвиборчкому сплив ще 1 червня 2014 року, згодом -і 14-го члена.
ЦВК і надалі очолює висуванець “Регіонів” часів Януковича Михайло Охендовський, який фігурує у справі НАБУ про “чорну бухгалтерію” ПР.

Президент Петро Порошенко вносив подання на новий склад ЦВК вже двічі – 3 червня 2016-го та в січні 2018 року.

Питання оновлення ЦВК планували розглянути у Верховній раді в травні, однак депутати до нього не приступили – передусім через незгоду коаліційного “Народного фронту”.

Кандидатами до ЦВК внесені 14 осіб: Алла Басалаєва (“Відродження”), Наталія Бернацька (“Народний фронт”), Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв (“Батьківщина”), Ірина Єфремова (“Народний фронт”), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко (“Самопоміч”), Тетяна Сліпачук (“Воля народу”), Леонтій Шипілов (“Народний фронт”), Тетяна Юзькова (“Радикальна партія Ляшка”).
У квітні вони вже пройшли спецперевірку.

Читайте також:
Банкова бачить новою головою ЦВК Світлану Кустову, – джерело

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна