НАБУ довело справжність підписів Охендовського в “комірній книзі” Регіонів. І не лише його

 

Досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів, якими підтверджено оригінальність “комірної книги” Партії регіонів, переданої Віктором Трепаком до НАБУ.
Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Національного антикорупційного бюро в суботу, 24 грудня.

У повідомленні зазначається, що висновок експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Міністерства юстиції України, яка замість належних 10 днів з невідомих причин тривала 3,5 місяці, не підтверджує та водночас і не виключає ймовірність того, що підписи та записи в “амбарній книзі” належать голові ЦВК Михайлові Охендовському.

Водночас, відповідно до експертизи, проведеної Державним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром Міністерства внутрішніх справ України (ДНДЕКЦ), підписи та записи від імені голови ЦВК Охендовського в “амбарній книзі”, належать саме йому.

Крім того, стверджують у НАБУ, про оригінальність “амбарної книги” свідчать висновки ряду інших почеркознавчих експертиз, які підтверджують оригінальність підписів кількох інших осіб, а також численні свідчення осіб, які особисто виконували записи та ставили підписи в “амбарній книзі” за отримання готівкових коштів у відповідних сумах та підтвердили вказаний факт.

НАБУ оприлюднило результативну частину почеркознавчої експертизи “комірної книги” ПР із підписами, які належать голові Центральної виборчої комісії Охендовському.

“Ці записи в тому числі стали підставою для складання повідомлення про підозру голові ЦВК”, – сказано в прес-релізі.

Копії висновків експертизи з сайту НАБУ

 

 

pidpisi-ohendovskiy
Крім того, наголосили в НАБУ, доказами обґрунтованості підозри Охендовському є виписки із банківських рахунків.

“За даними слідства, підозрюваний поповнював свій власний банківський рахунок у ті ж дні, коли ставив підписи в “амбарній книзі”. Наприклад, відповідно до одного із записів “амбарної книги” 27.09.2012 голова Центрвиборчкому одержав від помічника одного з народних депутатів Партії регіонів 4,7 тис. дол. США, з яких, як вважає слідство, відповідно до наявних фінансових документів, поклав на власний банківський рахунок 4,5 тис. дол. США”, – йдеться в повідомленні.

У НАБУ наголосили, що заяви адвокатів підозрюваного про те, ніби в повідомленні йому про підозру відсутні відомості про особу, яка передавала кошти, не відповідають дійсності.

“Насправді, такі відомості існують та зазначені у повідомленні про підозру“, – підкреслили в Національному антикорупційному бюро.

“З огляду на наведені факти та суспільний резонанс розслідування, детективи НАБУ припускають, що сторона захисту може чинити вплив на свідків. Тому на даному етапі їй відмовлено в наданні інформації про повний перелік зазначених осіб“, – заявили в НАБУ.

13 грудня стало відомо, що Охендовському вручають повідомлення про підозру в аеропорту “Бориспіль”.
За словами керівника САП Назара Холодницького, документи “чорної бухгалтерії” підтверджують чотири випадки отримання Охендовським готівки в офісі Партії регіонів у Києві на загальну суму 16 734 долари США.

Читайте також:
Суд відпустив голову ЦВК під особисте зобов’язання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна