Порошенко розблокував процес призначення нового складу ЦВК. СПИСОК

 

Президент Петро Порошенко підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії.

Про це він заявив зустрічі з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм у вівторок, 23 січня, повідомляє прес-служба Банкової.

Імена нових кандидатів при цьому не називаються.

ОНОВЛЕНО
Список поданих кандидатів у ФБ оприлюднив журналіст Віктор Шлінчак:
Басалаєва Алла Валентинівна
Бернацька Наталія Іларіонівна
Вербенський Михайло Георгійович
Єфремова Ірина Олексіївна
Желтова Ольга Миколаївна
Кустова Світлана Миколаївна
Лотюк Ольга Степанівна
Плукар Віталій Володимирович
Радченко Євгеній Володимирович
Синиця Надія Любомирівна
Сліпачук Тетяна Володимирівна
Шипілов Леонтій Миколайович
Юзькова Тетяна Леонідівна

Глава держави також підписав лист про звільнення з посади членів ЦВК у зв’язку з завершенням терміну їхніх повноважень.

“Зараз ми запускаємо процес оновлення складу ЦВК”, – зазначив президент, визнавши, що новий склад Центрвиборчкому обговорювали давно, але підбір кандидатів затягнувся.

“Сьогодні я радий, що нарешті всі фракції внесли кандидатури, які відповідають всім критеріям. Я їх включив до складу подання”, – сказав Порошенко.

За його словами, нова ЦВК має забезпечити якісне проведення президентських і парламентських виборів.

Порошенко висловив сподіваня, що після необхідних процедур і спецперевірок парламент якнайшвидше винесе це питання на голосування і допоможе сформувати новий склад Центрвиборчкому.

Голова парламенту Андрій Парубій пообіцяв “невідкладно” доручити спецперевірку кандидатів у члени ЦВК, аби вона завершилася до початку наступної сесії ВР.

“Я також дам доручення профільному комітету невідкладно розглянути, щоб ми вже в лютому вийшли на позитивне рішення оновити ЦВК”, – заявив спікер.

Як відомо, ще 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК, а в лютому 2017 року – 13-го члена комісії.
7 червня 2016 року Порошенко вніс до Верховної Ради подання на звільнення 12 з 15 членів ЦВК та призначення 11 нових членів Центрвиборчкому.
Тоді йшлося про Аллу Басалаєву (кандидатура “Відродження”), Михайла Вербенського, Ольгу Желтову, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря (БПП), Романа Гребу, Леонтія Шипілова, Надію Синицю, Олега Конопольського (“Народний фронт”) та Євгена Радченка (від “Самопомочі”).

При цьому інші фракції, зокрема “Батьківщина”, заявляли про порушення квотного принципу в такому поданні. Тому затвердження нового складу Центрвиборчкому не відбулося.

18 січня 2018 року фракція “Народний фронт” по-новому обрала три кандидатури до ЦВК: Ірину Єфремову, Леонтія Шипілова й Наталю Бернацьку (Севастьянову).

За даними джерел “Новинарні“, в 2016 році імовірною головою ЦВК, на яку робила ставку Банкова, вважалася Світлана Кустова – юрист попередніх виборчих кампаній Петра Порошенка. Однак у неї не було бажання очолювати Комісію, як і в деяких інших потенційних кандидатів, яким надходили такі пропозиції.

Читайте також:
Андрій Магера: Новий склад ЦВК з самого початку підриває довіру до себе

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.