В МЗС сподіваються, що США допоможуть зняти угорську блокаду комісії Україна-НАТО

 

Україна сподівається за посередництва США переконати Угорщину відмовитися від блокування засідання комісії “Україна–НАТО”

Про це в ефірі “5-го каналу” сказала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

“Ми розраховуємо, що в цій площині допомога США є істотною, особливо що стосується діалогу з угорцями. Бо без медіаторства ми навряд чи зможемо зняти блокаду”, – зазначила вона.

За словами Зеркаль, є домовленість про проведення 22 червня спільної зустрічі міністрів освіти і закордонних справ України та Угорщини, присвяченої питанню розвитку відносин та спільних дій задля їх покращення.

На запитання, чи встигне Україна залагодити спірні питання з угорцями до саміту НАТО, який відбудеться 11-12 липня в Брюсселі, заступниця глави МЗС відповіла: “Саміт – це справді важлива зустріч. Але найважливіше те, що ми встигаємо зробити тут, всередині, і це вже питання до моїх колег. (…) Хотілося б бачити в нас більше прогресу”.

Як повідомляла “Новинарня“, у квітні Угорщина втретє заблокувала проведення комісії Україна-НАТО на міністерському рівні, вимагаючи змін “мовної” статті українського закону про освіту.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО.

У травні Будапешт пішов далі та ініціював у НАТО перегляд програм підтримки України.

Після цього на зустрічі у Вашингтоні держсекретар США Майкл Помпео особисто пояснив главі МЗС Угорщини Петеру Сійярто важливість підтримки взаємодії України з НАТО на тлі російської агресії.

Після цієї зустрічі Сійярто вперше публічно похвалив ініціативу українського уряду щодо імплементації “мовної” статті закону “Про освіту” і погодився на переговори з Києвом щодо “мовної” статті закону про освіту. Зокрема, Угорщина запропонувала Україні створити міжурядову робочу групу, якій буде доручено стежити за виконанням висновку Венеціанської комісії щодо закону “Про освіту”.

Проте 12 червня віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що Угорщина, як і раніше, блокує можливість проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.