Угорщина ініціює в НАТО перегляд програм підтримки України

 

Офіційне звернення Угорщини про перегляд політики НАТО щодо України надійшло до генсека Альянсу Єнса Столтенберга. Про це пише “Європейська правда” із посиланням на інформацію зі штаб-квартири НАТО.

Документ, що має назву “Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України” був схвалений на урочистому першому засіданні оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном. У ньому угорський уряд доводить, що “реформування України провалилося”.

“Українська держава ослабла до тієї міри, що тепер вона не здатна виконувати свої базові зобов’язання, в тому числі забезпечувати верховенство права та здійснювати ефективне економічне, соціальне та політичне управління”, – йдеться у документі.

Уряд Орбана також наголошує, що Україна не досягла успіху “попри безпрецедентний рівень політичної підтримки та фінансової допомоги”. Також у документі йдеться, що Україна “становить небезпеку для сусідів”

На цій підставі Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні

“Щоби зберегти стабільність у регіоні на східному кордоні Альянсу, НАТО має адаптувати свою політику щодо України до цих нових обставин”, – йдеться в документі.

При цьому звернення містить норму, яка нагадує шантаж. Будапешт готовий відмовиться від всіх своїх звинувачень, якщо Україна не буде застосовувати мовну норму освітнього закону для національних меншин кран-членів НАТО (в тому числі – угорської меншини на Закарпатті).

При цьому в штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу, попри ініціативу угорського уряду, не мають наміру переглядати підходи у співпраці з Україною.

“НАТО надає Україні потужну політичну та практичну підтримку, і немає планів щодо зміни цієї ситуації”, – цитує “Європейська правда” представника Альянсу.

Нагадаємо, Будапешт різко опонує владі України в питанні запровадження української мови в освіту нацменшин та блокує євроінтеграційні контакти Києва.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна