Електромонтер, який рахував ЗСУ відрами. Шпигуна “ДНР” з Новгородського посадили у Вінниці

 

автор: Людмила Кліщук

Служба безпеки України затримала на Донеччині електромонтера Торецького фенольного заводу.
Із матеріалів досудового розслідування “Новинарні” стало відомо, що співробітник підприємства у “сірій зоні” нібито шпигував на користь бойовиків незаконного збройного формування.

Кримінальне провадження зареєстрували ще у січні 2017 року за фактом
“сприяння терористичній організації”.

Фенольний завод, де працював підозрюваний, розташований майже на лінії
розмежування – в районі смт Новгородське, між Торецьком і Горлівкою. Поруч із підприємством часто проїздять колони військової
техніки у напрямку позицій сил АТО (тепер – ООС). У населеному пункті постійно базується одна із бригад Збройних сил України.

Підозрюваний збирав інформацію військового характеру. Вона стосувалася
позицій, дислокації, чисельності, маршрутів пересування сил і засобів ЗСУ
та інших військових формувань України.
Через телефон та месенджер чоловік контактував із представницею так званої “ДНР” та надсилав їй зібрані дані.

Так, скажімо він передав телефоном інформацію про те, що у Новгородське з Костянтинівки прибула понад сотня українських військових, які відвантажуються разом із речами із потягів та їдуть на автомобілях у невідомому напрямку.
Після цього зв’язкова швидко завершила контакт та через Telegram надіслала аудіозапис телефонної розмови із підозрюваним бойовику “ДНР” на ім’я Іван.

Трохи менш як за місяць інформатор знову активізувався та першим вийшов
на зв’язок. Причина: ротація військовослужбовців ЗСУ (повна заміна одного
підрозділу іншим на лінії зіткнення) та напрямок руху автомобіля із паливно-мастильними матеріалами.
Координаторка інформаторів знову злила цю інформацію бойовику.

“Отримала від вказаного бойовика «ДНР» текстове повідомлення «Принял»,
чим останній засвідчив прийняття зазначених вище відомостей, їх обробку та уточнення для використання в протиправній діяльності терористичної організації «ДНР», спрямованій проти сил АТО”, – йдеться у матеріалах справи.

Іще через місяць підозрюваний знову вийшов на зв’язок та повідомив своїй
кураторці “на іншій стороні”, що український військовий підрозділ дислокується на території школи в одному із прифронтових населених пунктів та саме звідти, за його словами, обстрілює тимчасово окуповану Горлівку із поки що не ідентифікованого ним озброєння.

Втім, уже під час наступної розмови зловмисник вивідав все: і кількість одиниць
бойової техніки, і їх детальне місце розташування тощо.

Ще через місяць знову дзвонив та зливав розвіддані на “ту сторону”.

“Повідомив інформацію про те, що у Новгородське прибула велика кількість осіб, з числа ймовірно військовослужбовців ЗС України, вказуючи при цьому умовні позначення кількості цих осіб, що використовуються для дотримання конспіративності спілкування, зокрема, «відро» означає одну сотню, а «мішок» – вісім «відер»“, – ще одна цікава деталь із матеріалів, розслідуваних СБУ.

Так тривало із липня по грудень 2017 року. Чи не кожен помітний крок українських військових у Новгородському відстежувався очима електромонтера Торецького (Дзержинського) фенольного заводу, або ж ТОВ НВО “Інкор і Ко”.

“Зазначені дії підозрюваного призвели до одержання активною учасницею терористичної організації «ДНР» відомостей військового характеру та використання отриманих відомостей учасниками терористичної організації «ДНР» у веденні злочинної діяльності проти військових підрозділів Збройних Сил України і інших військових формувань України, які приймали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької області”, – читаємо в матеріалах справи.

Підозрюваного затримали наприкінці травня 2018 року. Йому оголосили про підозру у сприянні терористичній організації (ст. 258-3 ККУ).

Вінницький міськсуд обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою на час досудового розслідування.

Читайте також:
“Е*ните – сразу попадете! Пусть сдохнут!”
Як на Донбасі вираховують коригувальників “ДНР”. ВІДЕО

Ступор після обміну. Як у судах розвалюються справи коригувальників “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна