В Італії склав присягу уряд популістів, який хоче зняти санкції з РФ

 

Джузеппе Конте склав присягу як прем’єр-міністр Італії за присутності президента Серджо Маттарелли та свого уряду.

Як повідомляє ANSA, після Конте в п’ятницю, 1 червня, присягу також склали всі 18 міністрів, і президент Італії привітав кожного із них.

Відтак уряд Італії – перший повністю антисистемний, популістський кабінет міністрів у країнах ЄС – отримав всю повноту своїх повноважень.

Конте вдруге за два тижні отримав мандат на формування уряду. Перша спроба провалилася після відмови Маттарелли схвалити на посаді міністра фінансів суперечливого кандидата – жорсткого критика єврозони Паоло Савону. Через незгоду затвердити міністра Конте відмовився від посади прем’єра.
31 травня, після невдалої спроби сформувати технократичний уряд на чолі з екс-чиновником МВФ Карло Коттареллі, лідери італійських популістських партій “Руху 5 зірок” та “Ліги” знову домовились про формування уряду, інформує “Європравда”.
Коаліційні переговори тривали майже три місяці після виборів, що відбулися на початку березня.

На посаду міністра фінансів запропоновано компромісну фігуру – професора економіки Джованні Тріа, який підтримує членство країни у єврозоні. При цьому він стверджує, що з єврозони повинна вийти Німеччина.

Паоло Савона таки працюватиме в уряді популістів – він обійме посаду міністра європейських справ. А колишній міністр справ ЄС Енцо Моаверо Міланезі стане головою МЗС.

Лідер “Ліги Півночі” Маттео Сальвіні та лідер “Руху 5 зірок” Луїджі Ді Майо обіймуть посади віце-прем’єрів. Сальвіні також буде міністром внутрішніх справ, а Ді Майо – міністром промисловості.

Джузеппе Конте. Фото: Silvia Lore/NurPhoto via ZUMA Press

“Технічно-політичний” прем’єр, магістр права Конте вважається нейтральним кандидатом, хоча є висуванцем “5 зірок”.

Загалом серед міністрів – вісім кандидатур від “Руху 5 зірок”, сім міністрів та секретар уряду – від “Ліги”, а також двоє “нейтральних” або “технічно обраних”, які обійматимуть посади міністра економіки й фінансів (Джованні Тріа), а також міністра закордонних справ (Енцо Моаверо Міланезі). Хоча останній був запропонований саме правою “Лігою”.

Міністром оборони стала Елізабетта Трента, міністром охорони здоров’я – Джулія Грілло, міністром інфраструктури – Даніло Тонінеллі, міністром освіти – Марко Буссетті (всі – “5 зірок”).

Глава МЗС Міланезі проявив себе як блискучий дипломат із 20-річним досвідом перемовин із Брюсселем. Він був міністром з питань ЄС в “технічних”, “антикризових” урядах Маріо Монті та Енріко Летти та радником Єврокомісії з питань єдиного ринку ЄС, пише “Європравда”. Ця політична постать точно гарантує “Лізі” та “Руху 5 зірок”, що уряд буде на постійному прямому зв’язку із Брюсселем.

Уряд ставить собі за мету є зниження податків, підвищення витрат на соціальне забезпечення і перегляд правил Європейського Союзу щодо бюджету та імміграції.

Коаліційні партії також офіційно проголосили, що ставлять за мету скасувати антиросійські санкції на рівні ЄС. Ця вимога належить “Лізі”, та “Рух 5 зірок” не заперечував проти неї.

В угоді з одного боку підтверджується лояльність до НАТО, а Сполучені Штати визначаються як “привілейований союзник”, а з іншого – в тексті йдеться “про відкритість для Росії, яка сприймається не як загроза, а як економічний і торговельний партнер”.

Президент Європейської ради Дональд Туск привітав новопризначеного прем’єр-міністра Італії Джузеппе Конте, заявивши, що Європейський Союз потребує “єдності та солідарності більше, ніж коли-небудь”, передає Reuters.

“Ваше призначення відбувається у вирішальний момент для Італії і всього Європейського Союзу. Для подолання спільних викликів нам як ніколи потрібні єдність і солідарність”, – зазначив Туск у листі.

Читайте також:
Іспанія отримала новий уряд через корупційний скандал

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна