Вибори в Італії виграли місцеві “ляшки” і праві

 

За результатами екзит-полів, на парламентських виборах в Італії отримала популістська партія “Рух 5 зірок” (M5s).

Як повідомляє Reppublica, “Рух 5 зірок” набирає від 29,5% до 32,5%.

Такими є дані опитувань на виході з дільниць, які проводив найбільший італійський телеканал RAI.

Утім майже гарантовано, що контрсистемна партія, яку заснував комік Беппе Грілло, а зараз очолює колишній офіціант та стюард зі стадіону в Неаполі 31-річний Луїджі Ді Майо, не увійде до жодної коаліції.

Натомість серед блоків найбільше – 33-36% – набирають праві й правоцентристи на чолі з екс-прем’єром Сильвіо Берлусконі, котрий не може знову стати главою уряду через судимість.
У цьому блоці партія Forza Italia (“Вперед, Італія”) Берлусконі) має 12,5-15,5%, Lega Nord (“Ліга Півночі”, праві популісти і євроскептики) – 12,5-15,5%, Fratelli d’Italia (“Брати Італії”, праві націоналісти-євроскептики) – 3,5-5,5%, Noi per l’Italia (“Ми для Італії”, правоцентристи) – 1-3%.

Провалом називають результат PD (Демократичної партії), яка зараз перебуває при владі: 20-23%.
Разом з іншими союзниками лівоцентристська коаліція на чолі з Демпартією набирає 25,5-28,5%.
У цьому списку, зокрема, проєвропейські сили: +Europa (на чолі з колишнім єврокомісаром Еммою Боніно) – 2-4%, Italia Europa Insieme (“Італія Європа разом”) – 0-2%, Civica Popolare-Lorenzin – 0-2%, SVP (народна партія Південного Тиролю) – 0-1%.

Ліві з LeU (Liberi e Uguali) отримують 3-5%.

Варто зазначити, що “Руху 5 зірок” напередодні виборів соціологи віддавали 28,6% голосів.

Оцінюючи передвиборчі розклади, експерти зазначають, що результати виборів не дадуть однозначної відповіді, яким буде новий уряд Італії. Серед можливих варіантів – коаліція право- та ліво-центристів, уряд меншості на чолі з висуванцем Берлусконі Антоніо Таяні (нинішній глава Європарламенту) або ж нові вибори.

Загалом італійці обирали 618 депутатів нижньої палати, 309 сенаторів та 18 парламентаріїв, які будуть представляти тих громадян, що  живуть за межами країни.

Під час парламентських виборів-2018 уперше була застосована змішана мажоритарно-пропорційна виборча система: одна третина місць визначається за мажоритарною системою, а дві третини – за пропорційною системою.

Явка на виборах склала понад 70%.

“Родзинкою” виборів стала акція 30-річної активістки руху “Фемен” – громадянки Франції, яка вискочила топлес на стіл перед Сильвіо Берлусконі на його дільниці. На її грудях було написано “Берлусконі, твій час скінчився!”, вона скандувала те саме.
Дівчину франко-алжирського походження депортують до Франції.

Читайте також:
Вибори в Італії: фаворит – права коаліція Берлусконі,
голова ЄП Таяні погоджується на прем’єра

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна