Італійські “ляшки” не змогли сформувати уряд. Курс на технократів і перевибори

 

Президент Італії Серджіо Маттарелла попросив колишнього представника МВФ Карло Коттареллі сформувати технократичний уряд, який приведе країну до нових виборів у серпні 2018-го або наступного року.

Як повідомляє Repubblica, Маттарелла зустрівся з новим кандидатом у прем’єри в понеділок, 28 травня, після того, як висуванець двох популістських партій – “Рух 5 зірок” і “Ліга” – Джузеппе Конте відмовився від мандату на формування кабміну.
Причиною стала відмова Маттарелли затвердити на посаді міністра фінансів запропонованого популістською коаліцією 81-річного євроскептика Паоло Савону, який є жорстким критиком євро.

Через те, що новому парламенту Італії не вдалося сформувати уряд, президент узяв курс на дострокові вибори.

У виступі після зустрічі з президентом Карло Коттареллі сказав, що намагатиметься сформувати нейтральний уряд, який приведе Італію до нових виборів.

“Я постану перед парламентом з програмою, яка представить законопроект про бюджет та приведе країну до виборів: у випадку довіри [до мого уряду] – на початку 2019 року, а у випадку недовіри – у серпні”, – зазначив кандидат у прем’єри.

64-річний Коттареллі, колишній високопосадовець Міжнародного валютного фонду, відомий як “містер ножиці” через кроки, спрямовані на скорочення державних видатків, пише Politico.

Популістські партії, які здобули найбільшу підтримку на виборах у березні, навряд чи підтримають технократичний уряд. Вони давали зрозуміти, що краще підуть на дострокові вибори, ніж втратять владу, зазначає “Європравда“.

Читайте також:
Вибори в Італії виграли місцеві “ляшки” і праві

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна