Іспанія отримала новий уряд через корупційний скандал

 

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой був змушений піти з посади через недовіру в парламенті. Цьому передував скандал щодо таємного виборчого фонду, яким користувалася очолювана ним Народна партія, повідомляє BBC.

Новим прем’єр-міністром стане лідер соціалістів Педро Санчес, який і інціював голосування.

“Ми збираємося написати нову сторінку в історії демократії в нашій країні”, – сказав пан Санчес напередодні голосування.

Рахой – перший прем’єр-міністр в сучасній історії Іспанії, якому висловили недовіру.

Лідер консервативної Народної партії став прем’єр-міністром у 2011 році.

Під час другого дня дебатів у п’ятницю пан Рахой прийняв поразку і сказав парламентарям, що це “честь залишити кращу Іспанію, ніж ту, яку отримав я”.

Новий голова уряду, пан Санчес, отримав більшість на голосуванні у парламенті завдяки підтримці менших партій, включно з Національною партією Басків. 180 депутатів підтримали цю пропозицію, 169 – проти, 1 – утримався.

Санчес заявив, що 63-річний Рахой не взяв на себе відповідальність за участь його партії в скандалі.

Минулого тижня один із колишніх однопартійців Рахоя Луїс Барцен отримав 33 роки тюремного ув’язнення. Високий суд Мадрида визнав його винним в отриманні хабара, відмиванні грошей та податкових злочинах.

В основі цієї справи – таємний виборчий фонд, який Народна партія використовувала у 1999 – 2005 рр.

Багато іспанських виборців, розчаровані корупційними скандалами з традиційними центристсько-правими та лівими партіями, відмовилися від них на користь новачків, таких як ліва Podemos (Ми можемо) і центристська Ciudadanos (Громадяни) та регіональних партій.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна