Двох убитих у бліндажі під Зайцевим поховали через півроку. Третій фігурант – без підозри

 

автор: Людмила Кліщук

Лише через півроку віддали рідним тіла двох бійців 128-ї гірсько-піхотної бригади ЗСУ, які загинули в бліндажі у зоні АТО поблизу смт Зайцеве 17 грудня 2017 року.
34-річного старшого солдата Тимофія Геніша привезли на Закарпаття у квітні. Мешканці його рідного Рахова зустрічали загиблого земляка на колінах.
Із 37-річним прапорщиком Андрієм Сипавкою прощалися в Ужгороді минулого тижня. Поховали бійця на Пагорбі Слави.

Як писала “Новинарня“, ці втрати мали всі ознаки небойових: хоча в офіційному зведенні ішлося про “мінометний обстріл”, в прокуратурі вказували на те, що до пожежі у бліндажі та загибелі Геніша й Сипавки міг бути причетний їхній колега по службі з Чернігова.

Загиблі Андрій Сипавка і Тимофій Геніш

Причина, чому так довго тіла військових не віддавали рідним – експертиза.

Як розповіла “Новинарні” дружина покійного Андрія Сипавки Ольга, для ідентифікації тіл довелося проводити дві експертизи ДНК.

“Спочатку одна експертиза не підтвердилася. Здається, там мало місце
банальне недбальство, коли дані мого чоловіка не помістили у визначене
місце, – розповіла Ольга Сипавка. – Результати другої експертизи підтвердили, що це мій чоловік. Аж тепер, через півроку, тіло віддали на захоронення”.

Вдова залишилася із двома синами на руках – 7 і 9 років.

Ховали загиблих у закритих домовинах.

При цьому й надалі триває досудове розслідування того, що ж насправді сталося всередині грудня на позиціях ЗСУ під Зайцевим.

Третій боєць із бліндажа – 41-річний сержант Володимир Портянко, якого в Командуванні Сухопутних військ ЗСУ також вважали мертвим, зараз, за інформацією Ольги Сипавки, продовжує службу в українській армії.

За словами дружини загиблого, саме на командира відділення Портянка падали основні підозри у вбивстві двох побратимів.

“Зараз його, здається, перевели в іншу бригаду, оскільки боялися самосуду військових із 128-ї. Мого Андрія любили та поважали у підрозділі”, – каже жінка.

Її поки що не повідомили про точні причини смерті чоловіка та як розгорталися події в бліндажі. Пані Сипавка каже, що правоохоронці продовжують розслідувати та опрацьовують кілька робочих версій.

Володимир Портянко. Фото з ФБ

Відомо, що Володимир Портянко – після того, як перебував у Чернігівському військовому госпіталі пад наглядом – був транспортований на Донеччину та брав участь у слідчому експерименті. Однак експеримент не зовсім відображає те, що могло відбуватися, за словами пані Ольги, насправді.

“Причиною смерті мого чоловіка в документах зазначено пошкодження черепа. І в Андрія, і в Тимофія були просто роздроблені черепи. Уже після цього, ймовірно, сталася пожежа чи підпал”, – розповіжає жінка.

Портянкові поки що не оголошували про підозру у вчиненні злочину.

Спочатку він свідчив та казав, що стріляв у хлопців, але згодом відмовився від своїх показів та зауважив, що все, що говорив доти, було сказано під тиском військових.

Тож досудове розслідування триває.

Новинарня” ще раз звернеться до військової прокуратури Донецького гарнізону із запитом щодо ходу слідства.
На попередні запити ми так і не отримали відповідь по суті.

Читайте перше розслідування “Новинарні” в цій справі:
Трагедія у бліндажі під Зайцевим: чому “ожив” офіційно “загиблий” АТОвець

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна