У Грушовичах поховані воїни УПА, – УІНП про розкопки сплюндрованої могили в Польщі

 

Всупереч заявам польської сторони, на цвинтарі в селі Грушовичі під Перемишлем (Польща) виявилися поховання воїнів Української повстанської армії, а не лише символічний меморіал УПА, знищений поляками торік.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив Павло Подобєд, представник Українського інститут національної пам’яті, який бере участь у пошукових роботах у Грушовичах.

“Вчора (26 травня – “Н”) у сутінках завершились розкопки під знищеним пам’ятником воякам УПА у Грушовичах. В розкопі розміром 4х5 м виявлено 18 захоронень. З них три жіночих, два дитячих.
За попереднім висновком української делегації, що здійснювала спостереження за проведенням робіт (ініціатор – Інститут національної пам’яті Польщі), щонайменше три віднайдені останки можуть належати воякам УПА. На це вказує низка фактів, зокрема розташування поховань (підзахоронення на малій глибині), віднайдений супровідний матеріал, висновки судмедексперта тощо”, – написав Подобєд у “Фейсбуці” ввечері в неділю, 27 травня.

“Отже, зруйнований у квітні 2017 року пам’ятник воякам УПА у с. Грушовичі (Польща) не був символічним. Пам’ятник вшанував українських воїнів, похованих на кладовищі у Грушовичах, зокрема і тих, чиї могили були вскриті під час розкопок”, – наголосив Подобєд.

Він зазначив, що детальний звіт українська делегація оприлюднить наступного тижня.

Фото ІНП Польщі:

могили УПА в Грушовичах - ІНП Польщі 1 могили УПА в Грушовичах - ІНП Польщі 2
<
>

Водночас Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі за підсумками цих самих розкопок заявило у “Фейсбуці”: “…Виявлено окремі поховання 16 осіб, включаючи чоловіків, жінок та дітей. Залишки не ексгумовані. Археологічні та медико-правові дослідження не дали підстав визнати, що на місці розібраного пам’ятника на честь УПА були колективні чи окремі могили членів цієї української формації”.

Читайте також:
Дуда пообіцяв Порошенку розібратися з демонтажем пам’ятника воякам УПА
в Грушовичах

Державний вандалізм:
уламками меморіалу УПА місцева влада в Польщі вимостила дорогу

Як повідомляла “Новинарня“, 26 квітня представники польських націоналістичних організацій та місцевої влади на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля демонстративно розібрали надгробний пам’ятник воякам УПА. Міністерство культури Польщі назвало такі дії законними, оскільки меморіал нібито не відзначав конкретні могили військових.
Через це УІНП призупинив легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні, а польська сторона створила “чорний список” українських діячів, яким заборонено в’їзд до Польщі. Також на хвилі потистояння з історичних питань Варшава ухвалила закон про заборону ідеології “бандеризму”.

Читайте також:
УІНП видав різку заяву до польської влади з приводу системного нищення
могил вояків УПА. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна