Дуда пообіцяв Порошенку розібратися з демонтажем пам’ятника воякам УПА в Грушовичах

 

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв президенту Петру Порошенко, що особисто розгляне інцидент з демонтажем пам’ятника воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля 26 квітня цього року. Про це він сказав під час телефонної розмови у середу, 3 травня, коли Порошенко вітав колегу з річницею Конституції Речі Посполитої, повідомляє прес-служба президента.

Петро Порошенко засудив демонтаж українського пам’ятника в Грушовичах. Він наголосив на неприйнятності паплюження державних символів України та зазначив, що це вимагатиме реакції польського керівництва.

У відповідь Анджей Дуда пообіцяв особисто розібрати цей інцидент та дати йому належну оцінку, аби не допустити подібних рецидивів у майбутньому.

Було також домовлено про координацію кроків з легалізації історичних місць поховань як на території Польщі, так і польських – в Україні, з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам’яті.

У контексті вшанування 70-х роковин операції “Вісла” президент Порошенко висловив сподівання на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тисяч українців були примусово виселені зі своїх домівок.

Також Петро Порошенко запросив главу польської держави відвідати з візитом Україну у поточному році.

Як повідомляла “Новинарня“, 26 квітня представники польських націоналістичних організацій та місцевої влади на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля демонстративно розібрали надгробний пам’ятник воякам УПА. Міністерство культури Польщі назвало такі дії законними.

Читайте також:
УІНП призупиняє легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна