“Брату Цинку – слава, ворогам – смерть!” У Києві поховали загиблого під Горлівкою В’ячеслава Куцмая. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Близько 200 людей у п’ятницю, 25 травня, прийшли в Києві на Михайлівську площу та до Михайлівського собору УПЦ КП, щоб попрощатися із загиблим у бою під Горлівкою киянином В’ячеславом Куцмаєм, позивний “Цинк” – старшим солдатом 24-ї механізованої бригади ЗСУ.
Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, переважну частину тих, хто прийшов на прощання, становили військові та ветерани, зокрема побратими Цинка по добровольчому батальйону “Донбас”, у складі якого він воював із 2014 року, пройшов Іловайськ та полон.

На шляху руху кортежу вулицею Володимирською до місця панахиди виник конфлікт з водієм на “Лексусі”, який спробував “підрізати” кінець колони з кількох десятків авто, що слідували слідом за мікроавтобусом “Евакувація 200” Цивільно-військового співробітництва (СІМІС). Про це розповів учасник події волонтер із ГО “Цитадель” Павло Нетьосов.

За його словами, частина кортежу зупинилася, люди вступили в конфлікт з водієм на “Лексусі”, який представлявся “депутатом”. У шибку його автомобіля кинули пляшку.

У зв’язку з цим Нетьосов – учасник підготовчої роботи зі створення Міністерства ветеранів – наголосив на потребі ухвалення окремого закону про меморіальну справу, що прописуватиме ритуал поховання полеглих воїнів, обов’язки ЗСУ, органів влади тощо.

Після панахиди в Михайлівському Золотоверхому соборі, яку відслужив настоятель монастиря, труну з героєм пронесли через площу повз стрій почесної варти.

Частина киян віддавали останню землякові на колінах.

На майдані була присутня група туристів з Іспанії – уболівальників мадридського “Реалу”, які приїхали на фінальний матч Ліги чемпіонів. Вони долучилися до жалобного коридору.


“…Загинув на Донбасі. У бою з росіянами. Наших загинуло двоє, росіян – шестеро”, – пояснював іноземцям на пальцях один із ветеранів батальйону “Донбас” (російською мовою).


Учасники церемонії по тричі скандували: “Слава Україні – героям слава!”, “Слава нації – смерть ворогам!”, “Україна – понад усе!”, “Брату Цинку – слава, слава, слава!”, “Ворогам – смерть, смерть, смерть!”

Ці самі гасла прозвучали і під час поховання Цинка на Лук’янівському військовому кладовищі.

Відео:

Коли труну з воїном В’ячеславом спускали в могилу, військовий оркестр заграв гімн “Ще не вмерла”.

Почесна варта з Президентського полку виконала кілька залпів салюту з рушниць.

Уже після цього троє “донбасівців” влаштували окремий салют – із пістолетів.

…На дальньому секторі Лук’янівського військового цвинтаря, де ховають загиблих на Донбасі українських воїнів-киян, уже майже не залишається вільних клаптиків під нові могили.

Фотогалерея:

похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _7 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _ евакуація 200 стіна пам'яті загиблих в АТО на Донбасі - Михайлівський собор похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _8 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _цервка _2 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _цервка _4 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _цервка _1 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _цервка _ похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _цервка _5 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _01 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _04 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _почесна варта похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _05 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _кортеж _1 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _ евакуація 200 _ похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _ евакуація 200 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _12 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _09 похорон Цинка - Вячеслав Куцмай _08-1 Белаз Белошицький Ігор - Азов ультрас Динамо Альбатрос (7) Белаз Белошицький Ігор - Азов ультрас Динамо Альбатрос (5) Белаз Белошицький Ігор - Азов ультрас Динамо Альбатрос (2)
<
>

Читайте також:
Пішли до Мая. У бою під Горлівкою загинули “донбасівці” Куцмай і Маслов

Вячеслав Куцмай

Як повідомляла “Новинарня“, В’ячеслав Куцмай “Цинк”, 7.11.1986 р.н., загинув уранці 21 травня під час бойового зіткнення з ворожою ДРГ в околицях смт Південне (присілок Чигарі) неподалік окупованої Горлівки.
Куцмай був військовослужбовцем взводу розвідки 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. короля Данила.

В’ячеслав пішов на війну добровольцем 2014 року – у взвод спецпризначення БСП НГУ “Донбас”. Служив у 2-й роті, брав участь у бойових діях в районах Попасної, Артемівська, Лисичанська. Пройшов Іловайськ. Під Червоносільським потрапив у полон. Був звільнений у грудні 2014 року, повернувся до лав батальйону “Донбас”. Надалі бу номером розрахунку протитанково-ракетного комплексу “Фагот” окремого протитанкового взводу.
У жовтні 2016-го Цинк із побратимами перейшов у 16-й окремий мотопіхотний батальйон 58 омбр ЗСУ. Узявши відпустку, в лютому-березні 2017 року приєднався до блокади торгівлі з ОРДЛО.
Надалі служив в розвідувальному взводі 72 омбр. Улітку 2017 року зазнав складного поранення внаслідок мінометного обстрілу біля шахти “Бутівка”, тривалий час лікувався.
Після виведення бригади Чорних запорожців на ротацію Цинк, відновившись, перейшов із побратимами до 24 омбр. Як старший оператор взводу розвідки 2-го батальйону 24-ї окремої механізованої бригади Куцмай займався також аеророзвідкою.
У 31-річного воїна залишились мати та брат.

текст і фото: Дмитро Лиховій, “Новинарня

Читайте також:
Позиція “Майдан”. Тисячі киян попрощалися із загиблими в Авдіївці
героями 72-ї бригади. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна