Пішли до Мая. У бою під Горлівкою загинули “донбасівці” Куцмай і Маслов

оновлено

Стали відомі імена та історії двох українських воїнів 24 омбр, які загинули вранці 21 травня в бою з диверсійною групою бойовиків “ДНР” в місцевості Чигарі, на південній околиці звільненого селища Південне (кол. Ленінське) в Донецькій області. Андрій Маслов, позивний “Футболіст” та В’ячеслав Куцмай “Цинк” – вихідці з добровольчого батальйону “Донбас” НГУ.

Про це повідомляють близькі до загиблих користувачі соцмереж, зокрема волонтерка Юлія Толмачова.

Андрій Маслов

Молодший сержант Маслов Андрій Вікторович був командиром протидиверсійної групи у складі 24-ї механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила. Бороданю-спортсмену саме в день загибелі виповнився 31 рік. Він народився 21 травня 1987 року на Харківщині.

Позивний “Футболіст” хлопець отримав завдяки захопленню футболом. Маслов був вихованцем ДЮСШ “Рассвет” (Харків). Також у юнаках грав за ХГВУФК-1 (2001-2003) і ФШМ “Металург” (Донецьк) (2003-2004).

На дорослому рівні Маслов виступав за донецький “Металург-2” (Донецьк), ФК “Харків-2”, “Гірник-Спорт” (Комсомольськ, тепер – Горішні Плавні), “Олком” (Мелітополь). Був гравцем дубля вищолігових “Харкова” і “Металурга”.
До речі, в Донецьку молодий харків’янин трохи тренувався і грав поруч із Яя Туре, майбутнім переможцем Ліги чемпіонів у складі “Берселони”).

У професіоналах Андрій провів 74 матчі, більшість із них – починав в основі. Двічі забивав голи (за “Гірник-Спорт” у другій лізі).

Ігрове амплуа – захисник. Захисником України Маслов став і коли почалася російська агресія.

Андрій починав війну в батальйоні спецпризначення Нацгвардії “Донбас”. У жовтні 2016-го із побратимами перейшов до складу 16-го окремого мотопіхотного батальйону 58 омбр, брав участь у блокаді торгівлі з ОРДЛО. Надалі служив у розвідвзводі в 72-й механізованій бригаді, а після її виведення на ротацію — у 24-й бригаді.

Маслов очолив розвідвзвод після загибелі у квітні під Зайцевим фактичного командира підрозділу прапорщика Володимира Майбороди, також екс-“донбасівця”.

У “Фейсбуці” є чимало групових фото, на яких “Май” – в одній дружній компанії з Масловим і Куцмаєм.

Майборода – сидить на ящиках, Маслов – стоїть над ним (у чорній шапці), Куцмай – стоїть праворуч (із трубою)

Лише 19 травня Андрій брав участь у турнірі з міні-футболу серед команд бригад, які беруть участь в операції Об’єднаних сил. Перемогла команда 24 омбр із Масловим у складі, він звітував про це в соцмережі:

Залишились батьки.

Вячеслав Куцмай

Солдат Куцмай Вячеслав Васильович, позивний “Цинк”, мав 31 рік.

Народився 7 листопада 1986 року в Києві. Військовослужбовець того ж взводу розвідки 24 омбр.

Навчався на юридичному факультеті Київського національного економічного університету (КНЕУ).

Із 2014 року також служив у батальйоні спецпризначення НГУ “Донбас”. Пройшов бої за Іловайськ. Потрапив у полон і був звільнений під час великого обміну в грудні 2014-го.

Подальший шлях Цинка у війську – такий самий, як у Футболіста: 16 омпб 58-ї бригади ЗСУ, відпустка та участь у блокаді торгівлі з ОРДЛО, розвідвзводі 3 мб 72 омбр, 24-та механізована бригада.

Улітку 2017 року, під час служби в лавах 72-ї, Слава Куцмай був поранений в районі шахти “Бутівка” внаслідок розриву 120-ї міни: уламок важко травмував руку. Тоді Куцмая витягував через відкритий простір Маслов, а евакуював пікапом Майборода.
Зараз усіх трьох вже немає серед живих…

Як повідомляла “Новинарня“, боєзіткнення групи 24 омбр із ворожою ДРГ на околиці смт Південне (присілок Чигирі) неподалік від окупованої Горлівки сталося близько п’ятої години ранку 21 травня. Ворог зі значними втратами відступив під прикриттям мінометного вогню. У бою загинули двоє українських захисників, ще четверо дістали осколкові поранення.

За смерть двох воїнів ЗС України того дня ворог заплатив 15 життями.

* * *

Андрій Маслов та Вячеслав Куцмай – сьома й восьма бойові втрати ЗСУ у травні та з початку операції Об’єднаних сил.

Як повідомляла “Новинарня“, 9 травня, внаслідок обстрілу в районі селища Кримське на Луганщині загинув 49-річний Олег Пушкарук – головний сержант 9-ї роти 3-ї батальйонно-тактичної групи 14 омбр.
6 травня на фугасі в районі Новоселівки підірвався 21-річний водій БМП Іван Сперелуп із 24-ї окремої механізованої бригади.
12 травня під час обстрілу під Авдіївкою поліг Олег Бокоч, медик 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.
15 травня на Луганщині від кулі снайпера загинув Іван Кураш із Тернопільщини.
16 травня у Волноваському районі Донеччини внаслідок снайперського вогню поліг Сергій Гундер із 93 омбр.
Також 16 травня загинув біля Талаківки Дмитро Рудь із 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ ВМС.

Читайте також:
Вдалий рейд: батальйон “Донбас-Україна” захопив у полон трьох бойовиків.
ФОТО

Вісім загиблих героїв квітня: ІСТОРІЇ, ФОТО

Таймлайн втрат української армії: квітень 2018

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна