Радник президента пояснив, як Порошенко виконав усі обіцянки-2014 щодо армії й АТО

 

Юрій Бірюков
позаштатний радник президента України, помічник міністра оборони, підприємець, засновник волонтерського фонду допомоги армії “Крила Фенікса”

(FB)

Про карту згадувати не будуть, думати не будуть, аналізувати не будуть. Про початок війни думати не будуть. Зате ганятимуть знову і знову виступ на передвиборчому мітингу і “обіцянки Петро Порошенко”….

“АТО не буде тривати місяцями, АТО має закінчитися за години. Солдат України не буде голий, голодний і босий. Ми забезпечимо армію, це буде першим пріоритетом. Солдат, який воює в бою – там строковиків не буде. Отримувати він буде 1000 гривень на день. Його життя буде застраховане на 1 мільйон гривень”.

Це я на допомогу мухам зібрав, про армію, щоб вони не переймалися.

Військовий у нових берцях “Талан”. Фото: ФБ Тарас Чмут

1) Про забезпечення [армії] писати? Про те, що три пари різних берців, фліска, бафи, термобілизна, трекінгові шкарпетки? Про сім різних типів раціонів нового сухпайку? Про перехід на нову систему харчування?
ОК, із забезпеченням розібралися.

2) Як там зі строковиками на передовій? Крім трьох випадків, коли строковики самі рвалися в АТО, відправляли? Силою?

3) Життя застраховане на 1 мільйон гривень? Не чули?

А цифри такі:
– у 2014 році – 609 тисяч (компенсація родині за загибель військового – “Н”),
– у 2015 році – 689 тисяч,
– у 2016 році – 725 тисяч,
у 2017 році – 1 млн. 200 тис.,
– у 2018 році – 1 млн. 322 тис.

І виплати по інвалідності (до 529 тисяч), і виплати за поранення (до 22 тисяч). Це є чи ні?

4) Солдат у бою – 1000 гривень на день. А якщо значно більше? Не чули? Давайте подивимося.

Мінімальне грошове забезпечення на першій лінії зараз 17610 гривень на місяць. Це мінімальна ставка солдата (7610 грн.) плюс АТОшні за першу лінію (10000 грн.). Тобто 587 гривень на день. Вибачте, це суха математика.

А ще є, і діє зараз, виплата за безпосередню участь у бойових діях – 1000 гривень на день. У 2016 році таких виплат було на 47 мільйонів, у 2017 році – на 15 мільйонів, цього року – на 188 тисяч гривень.

Правда, зараз хочеться затіяти крики-шуми про те, що син-сестри-сусідки сидів на ВОПі, там стріляють артою, а йому нічого не платили?

Так, хлопці, це юридично-цинічна штука, але коли ВОП обстрілюють із кулемета, в більшості випадків в режимі “турбуючого вогню” – це не бій, вибачте. І так, перепрошую, якщо командир відділення не подав рапорт, якщо командир роти не заповнив звіт, якщо не віддали бойове розпорядження, якщо не подали багато паперів – це не бойові виплати. І тут є межа, тонка, але вона є – “відпускати” витрати державних грошей або вимагати все-таки бюрократичного супроводу.

587 гривень зарплати за день + 1000 гривень у день за участь в бойових операціях. Така ось суха математика.

Читайте також:
Доплата за першу лінію АТО збільшена до 10 тис. грн.

5) І тепер про АТО. І тепер про карту. Там початок АТО, там початок серпня 2014 року, і там поточна ситуація.

Залишалося півкроку. Уже з’явився коридор, що відтинає Донецьк, уже було видно висотки Луганська. Залишалося півтора-два тижні. Так… Хто знає… Ось тільки потім сталося пряме вторгнення військ РФ.

Колись я розповім деталі його (президента Петра Порошенка) дзвінка мені 18 серпня 2014 року. А поки хочу лише нагадати, що 10 БТР-80 президентського полку на параді 24 серпня були ЄДИНОЮ робочою бронетехнікою для захисту Києва, а на всій трасі Харків-Київ на той момент не було жодного резерву.

Йому, звичайно, дорікатимуть за те, що АТО не закінчилося за години. Ті самі люди, які не воювали у 2014 році. Ті самі люди, які не бачили стан армії 2014 року.

Ще раз подивіться на карту. На те, з чого ми почали.
З порожніми складами речового забезпечення. З порожнім бюджетом. З непрацюючими заводами “Укроборонпрому”. З БТРами без акумуляторів. Без запасу пального.

І подивіться на те, що є зараз.

Читайте також:
“З безпілотника Широкий Лан виглядає феєрично”.
ФОТО будівництва бригадного табору ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна