Вітаємо: Ryanair прийшов в Україну, квитки від 10 євро. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Головний виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі на прес-конференції в п’ятницю, 23 березня, в аеропорту “Бориспіль” підтвердив відкриття 15 маршрутів з України (10 з Борисполя і п’яти зі Львова) та підписав угоди з керівниками відповідних аеропортів.

Як передає “Новинарня“, очільник найбільшого в Європі лоукостера пожартував про важкі переговори (маючи на увазі минулорічну невдалу спробу першого приходу Ryanair у “Бориспіль”) та порівняв ситуацію з футболом, у якому Україна обіграла Ірландію.

Президент Петро Порошенко, присутній на церемонії, у відповідь назвав цю ситуацію “win-win”.

“Це перша з серії інвестицій. Ми будемо розвиватися швидко і стрімко в Україні. Ми вивчимо можливість відкриття внутрішніх маршрутів. І ми дивимося, я сподіваюся, не в далекому майбутньому, працюючи з міністром, на відкриття баз тут. Не тільки в Києві чи Львові, а й в інших аеропортах”, – сказав Майкл О’Лірі, згадавши зокрема Одесу. 

За рік Ryanair розраховує перевести на маршрутах з “Борисполя” і в “Бориспіль” 550 тис. пасажирів, на напрямку Львів – 250 тис.

“Близько 40% пасажирів на українських маршрутах будуть європейцями, які приїздитимуть в Україну”, – додав він.

Із ранку 23 березня на сайті Ryanair рейси з Києва і Львова вже доступні для бронювань.

Перельоти з України стартують із 31 жовтня в один бік.

Ціна перельоту в одну сторону починається від 9,99 євро (Вільнюс, Братислава). Також особливо привабливим є тариф 29,99 євро Київ-Барселона вже на листопад, однак найдешевші квитки швидко розбирають.

Майкл О’Лірі, головний виконавчий директор Ryanair, Петро Порошенко і гендиректор ДП МА “Бориспіль” Павло Рябікін. Фото: Олександр Приходько, Новинарня

Маршрути з Києва

Київ-Барселона (з 31 жовтня, 4 рази на тиждень)
Київ-Братислава (з 2 листопада, 3 рази на тиждень)
Київ-Варшава/Модлін (з 31 жовтня, 4 рази на тиждень)
Київ-Вроцлав (з 2 листопада, 3 рази на тиждень)
Київ-Гданськ (з 2 листопада, 2 рази на тиждень)
Київ-Краків (з 31 жовтня, 3 рази на тиждень)
Київ-Познань (з 30 жовтня, 2 рази на тиждень)
Київ-Вільнюс (з 2 листопада, 3 рази на тиждень)
Київ-Лондон/Станстед (з 31 жовтня, 5 разів на тиждень)
Київ-Стокгольм/Скавста (з 31 жовтня, 3 рази на тиждень)

Майкл О’Лірі, головний виконавчий директор Ryanair, Петро Порошенко і гендиректор ДП МА “Львів” Тетяна Романовська. Фото: Олександр Приходько, Новинарня

Маршрути зі Львова

Львів-Дюссельдорф/Веце (з 31 жовтня, 3 рази на тиждень)
Львів-Меммінген/Мюнхен (з 31 жовтня, 2 рази на тиждень)
Львів-Варшава/Модлін (з 2 листопада, 3 рази на тиждень)
Львів-Краків (з 30 жовтня, 3 рази на тиждень)
Львів-Лондон/Станстед (з 2 листопада, 3 рази на тиждень)

Президент Петро Порошенко, який взяв участь у прес-конференції та церемонії підписання контрактів між ДП Міжнародний аеропорт “Бориспіль”, ДП Міжнародний аеропорт “Львів імені Данила Галицького та авіакомпанією Ryanair, заявив: “Це як знак якості – якості інвестиційного клімату, якості умов для конкуренції. Я дуже мріяв про це, коли 11 червня ми відкривали символічні двері в Європу, коли запроваджували безвізовий режим”.

Майкл О’Лірі, головний виконавчий директор Ryanair, із президентом Петром Порошенком. Фото: Олександр Приходько, Новинарня

“І тоді перше питання було – дуже важливо, що ми отримали безвіз, але як отримати дешеві можливості за конкурентними цінами подорожувати до Європи. Відповідь дуже проста – створіть конкуренцію на ринку авіаперевезень. Бо залізниця сьогодні вже працює і квитки є доступними, автобусне сполучення – розширюється, і авіаквитки, безумовно, мають бути доступними для більшості українських громадян”, – зауважив Порошенко.

“Середня вартість квитка для України буде нижче 40 євро. Це дуже конурентні ціни. І компанія розраховує за перший рік перевезти мільйон українців”, – сказав президент, після чого О’Лірі виправив його, зазначивши, що 40% – будуть іноземці.

За словами Порошенка, аеропорт “Бориспіль” перевіз минулого року 10,5 млн. пасажирів, “Львів” – 1 млн. пасажирів, а “декілька років тому ми про це навіть мріяти не могли”.

Водночас президент звернувся до Ryanair із пропозицією створення в Україні ІТ-центру Ryanair та можливого створення центру обслуговування, що “важливо для остаточного закріплення Ryanair в Україні”.

Петро Порошенко висловив переконання, громадяни України підтримають пропозицію президента про внесення в Конституцію змін для незворотнього закріплення в Основному Законі європейського і євроатлантичного напрямку розвитку нашої держави.

“Мене попросили дуже обережно висловлюватись про подальші кроки розвитку. Але я все ж таки скажу про це – я звернувся до наших партнерів Ryanair із проханням проаналізувати і створити конкурентні можливості перевезень пасажирів всередині країни. Я також отримав дуже позитивну і схвальну відповідь”, – розповів глава держави.

Фото: прес-служба президента

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян назвав прихід Ryanair до України найважливішою подією національного авіаційного простору за останні 20 років.

“Найбільший низькотарифний авіаперевізник Європи розпочинає свою діяльність в Україні вже з жовтня цього року. Ми реалізуємо те, що декларуємо. Ми обіцяли, що Ryanair буде в Україні – сьогодні контракт підписано. Ми обіцяли General Electric в Україні – контракт підписано. Світові компанії вірять в Україну і ми робимо все можливе, щоб вони були присутні на українському ринку”, – сказав Омелян.

“Моя мрія, щоб не було різниці між Україною, Польщею, Німеччиною, Францією, Британією. З компанією Ryanair ми це робимо. Ми це зробимо на залізниці, зробимо в Укрпошті, в авіації та інших напрямках, якими займаємось. Так, було важко, але результат є і я дякую всім, хто зробив цей успіх можливим”, – наголосив міністр.

Ryanair в “Борисполі”. Фото: прес-служба президента

 

Читайте також:
Омелян уточнив, коли Ryanair почне польоти з України

Як повідомляла “Новинарня“, минулого разу Ryanair спільно з Міністерством інфраструктури після тривалих домовлянь заявляв про план приходу на український ринок у березні 2017 року. Тоді передбачалося, що авіакомпанія почне польоти за чотирма напрямками з Києва та семи – зі Львова восени 2017 року; почався продаж квитків.
Однак у липні Ryanair скасував прихід в Україну через непоступливість “Борисполя” щодо тарифів на обслуговування. Після цього міністр Володимир Омелян вимагав відставки керівника аеропорту.

З 1 лютого 2018 року аеропорт “Бориспіль” запровадив нову програму знижок для авіакомпаній (до 80%) на оплату аеропортових зборів при відкритті нових рейсів, розвитку транзитних перевезень або виконанні значного об’єму перевезень.
Як припустили тоді експерти, це пов’язано саме з вимогами Ryanair.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна