“Фількіна грамота” і брутальне порушення міжнародного права, – звернення Порошенка з приводу виборів Путіна в Криму

 

Проведення російською окупаційною адміністрацією так званих “виборів президента РФ” в тимчасово окупованому Криму є черговим брутальним порушенням Росією міжнародного права.

Про це йдеться у заяві президента України Петра Порошенка, оприлюдненій 19 березня.

“Говорячи відомим російським фразеологізмом, це є “фількіна грамота”, – сказав Порошенко.

“Це й не дивно для країни, яка систематично й свідомо протиставляє себе усьому зовнішньому світу. Так звані вибори в Криму – ще одне свідчення зневаги Кремля до основоположних документів та принципів, на яких протягом останніх 70 років базуються міжнародний мир та безпека, зокрема Статут ООН та Гельсінський заключний акт”, – зазначив президент.

“Результати незаконного голосування є нікчемними та не матимуть жодних правових наслідків. Легітимними президентськими виборами в Криму можуть бути лише вибори президента України”, – наголосив Порошенко.

Глава держави висловив вдячність міжнародним партнерам України за чітку та безкомпромісну позицію, озвучену напередодні незаконних виборів, про те, що їхні результати не будуть визнані, і про те, що Крим є невід’ємною частиною України.

“Вітаю також рішення ОБСЄ та інших наших міжнародних партнерів не брати участь у спостереженні за незаконними виборами в окупованому Криму. І очікую, що у підсумковому звіті міжнародної місії буде чітко вказано на незаконність проведення російських виборів на території українського Криму. Я вдячний тим кримчанам, які не взяли участь у цьому фарсі, незважаючи на серйозний тиск, який вони зазнавали”, – підкреслив також Порошенко.

Він закликав міжнародних партнерів посилити санкційний тиск на Кремль.

“Ми маємо опрацювати перелік тих осіб, які планували, сприяли, організовували, агітували чи брали участь у зухвалому виборчому процесі в Криму та представити його для зміцнення санкцій проти окупаційної російської влади… І ми закликаємо міжнародних партнерів посилити санкційний тиск на Кремль. І не тільки за агресію проти України, але й за гібридну війну проти усієї європейської та євроатлантичної спільноти, за політичні вбивства за кордоном, і за придушення демократії у самій Росії”, – заявив глава держави.

Петро Порошенко наголосив, що Україна посилить зусилля, щоби покласти край грубому порушенню окупаційною владою прав людини в Криму.

“Український Крим в кайданах російської окупації перетворився на півострів несвободи та військову базу. Ми посилимо наші зусилля, у тому числі в рамках міжнародних організацій та судових інстанцій для того, щоб покласти край грубому порушенню окупаційною владою прав людини в Криму”, – зазначив президент України.

Також, як зазначив Порошенко, Україна продовжить боротьбу за звільнення всіх без виключення українських політичних в’язнів, які перебувають за гратами на півострові та в Росії.

Читайте також:
За виборами в Криму спостерігали заангажовані експерти
та російські пропагандисти

“Действительно праздник, но портал недоступен”.
Як окупанти на виборах у Криму приховують низьку явку

Як повідомляла “Новинарня“, 18 березня, у день річниці незаконної анексії Криму, в Росії пройшли вибори президента.
Незаконне голосування проходило зокрема й на території окупованого Криму і Севастополя.

За даними голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва, явка кримських татар на виборах у Криму, незважаючи на тиск окупаційної влади, не перевищила 10%. Загальна активність кримчан на виборах також була низькою, однак штучно підвищувалася через фальсифікації.

Раніше президент Порошенко заявляв, що Україна буде домагатися невизнання світом “виборів” президента РФ в окупованому Криму і введення санкцій проти їх організаторів.

Євросоюз і США не визнали проведення Росією виборів в окупованому Криму.

Читайте також:
МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна