Електоральний географ вирахував, як кримські татари голосували за Собчак

 

Олександр Кірєєв
електоральний географ, громадянин США, америнський держслужбовець

(LJ)

Звернув увагу, що в Криму [кандидатка в президенти Росії Ксенія] Собчак набирає середній відсоток голосів.

Це дуже багато для Криму, де у Путіна 92%!

Вона тут набирає лише трохи менше за [Володимира] Жириновського, це приблизно як в Москві й Санкт-Петербурзі! Причому, найбільше набирає на селі.

Тут справа явно в невеликому відсотку кримських татар, який з’явився на вибори, і деякі з них, прихильники України, голосували за Собчак. Ось карта голосування за неї по районах:

А нижче – відсоток кримських татар. Збіг не ідеальний, але це основний фактор. Білогірський район посідає перше місце за відсотком кримських татар і одночасно за відсотком голосування за Собчак.
В Ялті та Севастополі кримських татар мало, але там уже за Собчак голосує маленький відсоток проукраїнських українців і росіян з інтелігенції.

Відсоток кримських татар у різних районах Криму

Одночасно в Білогірському районі й найнижча явка – 61%, при загальній явці по Криму 71% . Але тут, схоже, в інший бік грає фактор сільськості. У сільській місцевості явка вище у нетатар. Так що все ж чіткої картини не виходить.

Нарешті, спасибі dyaydyasasha за знахідку: у Криму в [переважно] кримськотатарському селі Мічурінське Собчак набрала більше 13% (це дільниця 673). Явка там теж низька, і ще високий для села відсоток за Явлінського – він тут третій. Результати:

Явка 61,1%
Путін 75,4%
Собчак 13,6%
Явлінський 2,6%
Грудінін 2,0%
Жириновський 1,3%

 

Читайте також:
“Действительно праздник, но портал недоступен”.
Як окупанти на виборах у Криму приховують низьку явку

За виборами в Криму спостерігали заангажовані експерти та російські пропагандисти

“Політшизофренія”: Клімкін оцінив спробу Собчак законно в’їхати в Крим для агітації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна