Мінськ: домовилися про мобільний зв’язок в ОРДО, щодо КПВВ та обміну заручників прогресу немає

 

У Мінську на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі 14 березня досягнуто домовленості щодо алгоритму відновлення мобільного зв’язку Vodafone на території ОРДО.
Про це повідомила прес-секретар представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

“В рамках підгрупи з соціально-економічних питань досягнуто домовленості щодо алгоритму відновлення мобільного зв’язку на території ОРДЛО. Ця робота відбуватиметься силами компанії “Водафон Україна” за участі ОБСЄ з дотриманням українського законодавства”, – написала Оліфер у “Фейсбуці” ввечері 14 березня.

У свою чергу уповноважена в ТКГ Ірина Геращенко, яка цього разу не брала участі в переговорах у Мінську, зазначила, що на гуманітарній підгрупі ключовими темами зустрічі були інфраструктурні питання – “багатостраждальне відкриття КПВВ “Золоте” й можлива реконструкція мосту в Станиці Луганській.

“Як поінформували мене наші експерти, ситуація з КПВВ “Золоте” навіть не заблокована, а намертво зацементована ОРЛО, всі попередні обіцянки-цяцянки забуті, зруйновані й перекреслені, [сепаратисти] ОРЛО пішли в категоричну відмову покращити гуманітарне сполучення на постраждалих від війни територіях і заявили, що в Золотому пропускний пункт може бути відкритий тільки одночасно з КПВВ в Щасті. Мотиви зрозумілі – окупаційна “влада” прагне блокувати людські й гуманітарні контакти українців з окупованих територій”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, в засіданні групи також взяв участь керівник офісу МКЧХ в Україні Алан Ешліманн, обговорювалася можливість залучення Комітету Червоного Хреста до реконструкції мосту в Станиці Луганській.

“Українська сторона займає позицію, що до остаточного вирішення безпекових проблем в цім регіоні ми маємо побудувати там пішохідний міст“, – зазначила Ірина Геращенко.

Також вона нагадала, що на Донбасі затримано і засуджено більше 20 найманців – громадян Росії, і “ми готові передати їх РФ в обмін на звільнення бранців Кремля, що утримуються в тюрмах РФ, й виступаємо за активізацію цього процесу”.

“Також готові до всіх здорових компромісів задля звільнення наших військових і цивільних з тюрем на окупованих територіях. В цьому питанні прогресу, на жаль, попри всі наші зусилля пришвидшити чергову хвилю звільнення, поки що немає”, – констатувала переговорниця.

Читайте також:
Зв’язок Vodafone поновився для ОРЛО. Про ОРДО говоритимуть у Мінську

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна