Акції “за права жінок” у Києві й Ужгороді були атаковані ідеологічними противниками. ВІДЕО

 

На учасниць “маршів за права жінок” в Києві та Ужгороді у четвер, 8 березня, напали ідеологічні противники.

Акції під гаслом “Годі терпіти” в Міжнародний жіночий день були спрямовані проти домашнього насильства, дискримінації за статевою ознакою тощо.

Зокрема, промовиці протиставляли число жінок – жертв домашнього насилля за минулий рік (600) і загальне число військових, загиблих 2017 року в АТО (за даними учасниць маршу – 191).
UPD. Ця статистика згодом була спростована.

Як повідомила “Громадському” організаторка київської акції Олена Шевченко, один з нападів стався біля КМДА, де закінчилася акція.

“Напали після закінчення акції. Відомо зараз про мінімум п’ять людей [потерпілих]. Поки збираємо інформацію”, — розповіла Шевченко.

Вона прибула до відділку поліції, де за її словами, на неї складають адміністративний протокол.

“Протокол складають нібито через один з плакатів. Кажуть, що була гола жінка з тризубом, це знущання над державними символами. Я цього плакату не бачила”, — сказала Шевченко, хоча такий плакат біля КМДА зафіксовано.

Банер відібрали.

Одна з учасниць маршу в Києві опублікувала фотографію, її обличчя залите зеленкою. Вона стверджує, що на неї напали представники ультраправих сил.

Ще одна учасниця акції повідомила, що біля “Макдональдза” шість людей підійшли до них із газовим балончиком і пшикнули в обличчя.

Постраждала Ельміра Мусаєва розповіла “Громадському” про напад на неї: “Я з подружкою пішла поїсти. Мій транспорант — рожевий, з написом «Без рівності немає майбутнього» — вже був  згорнутий. На вулиці Басейній біля нас почали пробігати хлопці близько 25 років, одягнені в спортивні штани, хтось у балаклавах і з білими шнурками на берцях. Вони переслідували мене з подругою. Потім вони підбігли зі спини і вилили просто на голову зеленку. Люди не відреагували, а хлопці, сміючись, втекли”.

“Марш жінок” організовували ГО Insight LGBTQ, яка тепер збирає скарги на “гарячу лінію”, так звана партія “Республіка” та ін.

Раніше цього ж дня в Ужгороді учасниць маршу за права жінок облили червоною фарбою.

Як повідомляє місцеве видання “Голос Карпат”, на дівчат із плакатами напали на площі Театральній, коли вони розгорнули плакати проти насильства над жінками та скандували гасло “Ні насиллю, так правам!”

Активісток обливали фарбою невідомі дівчата, які після цього стали тікати.

Постраждалих учасниць акції забрала “швидка” для надання допомоги. У коментарі ЗМІ одна з потерпілих розповіла, що масляна фарба потрапила їй в око.

Патрульні затримали трьох нападниць, яких доставили у відділ поліції. Їхні дії кваліфікували як “групове хуліганство”.

Окремі акції за права жінок – без ексцесів – пройшли також у Маріуполі, Херсоні, інших великих містах України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна