Янукович у Москві поскаржився на життя й заявив, що просив Путіна вводити не війська, а “миротворчу місію”

 

Обвинувачений в державній зраді екс-президент Віктор Янукович заявив, що в своєму зверненні до президента Росії 2014 року просив розглянути можливість ввести в Україну поліцейську миротворчу місію.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві сьогодні, 2 березня – фактично в четверту річницю своєї втечі з України після перемоги Революції гідності.

Він сказав, що написав звернення до Володимира Путіна, пославшись на договір про дружбу і взаємодопомогу між Україною і Росією. І в цьому зверненні нібито “запропонував провести консультації й розглянути питання про введення поліцейської миротворчої місії”, а також “проінформувати світову спільноту про те, що сталося в Україні”.

При цьому Янукович заявив, що українське Міністерство закордонних справ іще раніше за нього звернулося до МЗС Росії з проханням провести консультації щодо ситуації в Україні.

“Я звернувся 1 березня, написав це звернення в першій половині дня в Ростові. А до мене представники МЗС України 27 лютого зверталися в МЗС Росії з аналогічною пропозицією – почати консультації. І 27 лютого своєю нотою МЗС Росії відмовив МЗС України. І коли вони отримали мій лист, то розділити відповідь або ноту на дві частини вони не могли, і відповідно ніякі консультації у нас не почалися”, – виклав свою версію подій Янукович.

За його словами, постпред РФ Віталій Чуркін 3 березня на засіданні Ради безпеки ООН “просто поінформував громадськість”.
“Але ця заява моя, вона носила суто інформаційний характер і більше ніяк не використовувалася”, – сказав Янукович.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк пообіцяв після прес-конференції передати текст звернення Януковича до Путіна в прокуратору і суд. І продемонстрував це нібито звернення на 4 сторінках.

“Думаю, після вивчення цього документа у прокуратури будуть всі підстави найближчим часом відмовитися від висунутого нам обвинувачення”, – підсумував Сердюк.

Як відомо, Чуркін на засіданні Радбезу ОНН 3 березня 2014 року зачитав звернення Януковича, в якому зазначалося: “… звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіна з проханням використовувати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України”.

Чому про нібито прохання щодо “поліцейської миротворчої місії” заговорили тільки зараз, через 4 роки, і як узагалі президент однієї держави може просити в іншого президента (а не в міжнародної спільноти) про “миротворчу місію”, Янукович з адвокатами не пояснили.

Згодом на уточнююче запитання від українських журналістів Янукович додав, що звернень до Путіна було два, але на цьому модератор завершив прес-конференцію.

На запитання про те, чи звертається він тепер до Путіна з проханням вивести війська з України, повернути півострів під суверенітет України і припинити переслідування кримських татар, Янукович не відповів.

Зате побідкався, що за чотири роки свого перебування бачився з президентом Росії “лічені рази” й спілкується з ним “через радників” та його адміністрацію.

“Ви розумієте, коли йде процес, коли треба радитися, є дуже багато людей, які займаються конкретними питаннями. Є великий апарат. Звичайно, у нас є зв’язок [з Путіним]… Я не кажу, що ми там ногою двері відкриваємо. Ні. Але коли треба проконсультуватися, порадитися, ми радимось”, – сказав Янукович.

Він також зауважив, що Путін “дуже зайнята людина”, тому зрозуміло, що часто зустрічатися з Януковичем не може. “Але я й не претендую…” – запевнив український втікач.

А ще Янукович поскаржився на те, що в Росії йому живеться нелегко.

“Ви знаєте, мені ніхто не заздрить сьогодні. Ви мені вірите?”, – відреагував він на запитання про те, на які кошти вже чотири роки живе в РФ.

Він також нагадав, що у нього “є молодий, здоровий син” (ідеться про Олександра Януковича, бо молодший син екс-президента, Віктор Вікторович, нагадаємо, загинув).

І порадив: “Я ваші гроші не рахую, а ви не рахуйте мої… Не можу сказати, що я всім задоволений, мені важко і дуже боляче” .

Як констатують ЗМІ, Віктор Янукович виявився не підготовленим запитання щодо тези, на якій будує свою позицію його захист.

Журналістка, що представилася як “Вєсті”-Україна (у Росії є однойменне видання), запитала, чи ідентична ситуація: “Янукович – Росія, Порошенко – Мальдіви”.

Янукович, посміхаючись, запитав у свого адвоката Сердюка: “Мальдіви, Росія… Що це?”.

Сердюк відповів за свого підзахисного і нагадав, що сторона захисту на засіданні в Оболонському райсуді, який слухає справу про державну зраду Януковича, порушувала питання, чому під час нещодавньої відпустки президента Порошенка на Мальдівах ніхто в Києві не ухвалив рішення про його самоусунення, як після виїзду Януковича в Росію 2014 року.

Сердюк зазначив, що ситуації не ідентичні, а перебування Януковича в Росії – “вимушений захід”.

Сам Янукович також пожалівся, что Петр Порошенко “зробив усе, щоб не допустити його до судового процесу”.

“Я тільки через ЗМІ маю можливість про це говорити”, – заявив екс-президент. І, своєю чергою, поцікавився, чому Петрові Порошенкові суд дозволив давати свідчення за посередництвом відеозв’язку, а йому самому – ні.

На запитання іноземного журналіста про його відносини з американським консультантом Полом Манафортом Янукович відповів, що після втечі з України його “не бачив і не чув”.

“Із Полом Манафортом ми почали працювати в другій половині 2005 року. І виборча кампанія до парламенту навесні 2006 року проходила за участю Пола Манафорта і його людей. Але він весь час мав справу з апаратом Партії регіонів”, – запевнив екс-президент.

За словами Януковича, після того як у 2010 році він став президентом, Манафорт як його радник “на громадських засадах” також спілкувався не з ним особисто, а з президентською адміністрацією. Хоча й був присутній на зустрічах Януковича з радниками, особливо під час обговорення питань міжнародної співпраці.

“Я особисто не підписував із ним жодних угод. Я особисто не встановлював ніяких сум оплат за його роботу – і ця тема у мене з ним ніколи не обговорювалася: скільки він має отримувати. У відносинах між нами питань його фінансової винагороди чи оплати взагалі не було”, – запевнив Янукович.

Читайте також:
У США Манафорта офіційно звинуватили в корумпуванні європейських політиків на користь Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна