“Нас почули”. НМУ Богомольця припинив страйк

 

Національний медичний університет імені Богомольця припинив страйк, який тривав із 26 лютого.

Як передає “Новинарня“, з відповідною заявою в середу, 28 лютого, виступив страйковий комітет НМУ.

“Ми припиняємо страйк. Нас почули. Вчора комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я одноголосно підтримав всі наші вимоги”, – йдеться у відеозверненні групи студентів.

Цього ж дня тимчасово відсторонена від посади ректор НМУ Катерина Амосова закликала припинити безстроковий страйк на її підтримку.

Відповідне звернення ректорки опубліковане на сайті медвишу.

“Звертаюся в першу чергу як лікар і викладач із закликом припинити страйк і поновити навчальний процес… Ми маємо бути свідомими у своїй відповідальності перед суспільством”, – зазначила Амосова.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 лютого Катерину Амосову відсторонили від посади ректора Національного медуніверситету імені Богомольця. Заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський пояснив, що рішення прийнято у зв’язку з тим, що ректор навчального закладу не змогла забезпечити складення іспиту КРОК1 студентами, які навчаються на стоматологів.

Амосова заявила, що Лінчевський на неї тиснув, і вважає, що її відсторонення – нібито “розправа” за відмову здійснити протиправні дії.

20 лютого нового в.о. ректора Михайла Захараша не пускали на робоче місце в НМУ.

Відсторонення Амосової відбулося на тлі скандалу з самогубством студентки НМУ з Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої, яка навчалась у цьому виші на факультеті стоматології.
19 лютого прокуратура звинуватила керівництво навчального закладу в доведенні Насірлаєвої до самогубства. Згідно із звинуваченнями, деканат з роботи з іноземними студентами НМУ вчасно не подав документи студентки із Туркменістану до міграційної служби для отримання тимчасової посвідки на проживання.

У коментарях з цього приводу в соцмережах керівництво вишу звинувачують також у корупції, з чим нібито було пов’язане самогубство.

Увечері в неділю, 25 лютого, на ФБ-сторінці НМУ з’явилося повідомлення про страйк, який має початися з понеділка, із вимогами поновити ректора Амосову.
У понеділок ті студенти, які прийшли на навчання, виявили замкнене приміщення університету.
Всі приміщення вишу закрито за винятком приміщень клінік, де лікуються пацієнти.

Група студентів вийшла на брифінг, заявивши, що страйк ініціювали проректори і сама Амосова, натомість завдання студентів-медиків про це не питали, і їх завдання – навчатися, а не працювати.

27 лютого у НМУ побувала народна депутатка, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, яка підкреслила, що вона є учасником бойових дій, та оголосила про підтримку страйку і пані Амосової. Також Богомолець укотре розкритикувала главу МОЗ Уляну Супрун.

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що ситуація у виші – “це не страйк студентів і викладачів, а саботаж деяких членів адміністрації та деканів”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна