МОЗ відсторонив ректорку медвишу Богомольця, вона заявляє про тиск

 

Міністерство охорони здоров’я відсторонило ректора Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Катерину Амосову від виконання обов’язків.

Як повідомляє “Новинарня“, про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

За його словами, жінку відсторонили через те, що студенти- стоматологи не змогли скласти ліцензійний інтегрований іспит “Крок”, тому що медуніверситет не уклав договір з Центром тестування. Без цього іспиту студенти не можуть перейти на наступний курс навчання. Студенти стали єдиними серед всіх своїх колег з 13 медичних навчальних закладів, які не склали ліцензійний іспит.

У відповідь Катерина Амосова заявила, що зрив тестування створили штучно, і університет не міг перерахувати кошти Центру тестування без проведення тендеру.

“Мене відсторонили за відмову примусово з боку заступника міністра Олександра Лінчевського здійснити протиправні дії, а саме — без тендерів закупити для університету ліцензійне тестування”, – пояснила Амосова.

“Ми не могли в законний спосіб замовити послуги Центру, адже кошторис університету на той момент ще не було затверджено, а цінова пропозиція складала майже 1,4 мільйона гривень. Закупівлі на таку суму згідно з чинним законодавством, мають проходити обов’язкову процедуру тендеру за участю кількох учасників”, — сказала вона.

Її адвокат Валентин Гвоздій також повідомив, що вони готують заяву до НАБУ.

У МОЗ повідомили, що в університеті ім. Богомольця  проведуть перевірку, в рамках якої також в буде перевірена підозра в корупції у відділені по роботі з іноземними студентами.

Зазначимо, що відсторонення сталося на тлі скандалу з самогубством студентки з Туркменістану, яка навчалась у цьому виші на факультеті стоматології.
19 лютого прокуратура звинуватила керівництво навчального закладу в доведенні до самогубства студентки з Туркменістану. Згідно із звинуваченнями, деканат з роботи з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документи студентки із Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої до міграційної служби для отримання тимчасової посвідки на проживання.

За словами голови київської громадської організації “Діаспора Туркменського народу” Ровшанбека Розметова, за тиждень до зникнення дівчини, посольство Туркменістану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з дозволом на проживання в Україні. Однак заступник декана з роботи з іноземними студентами Тетяна Тимохіна не стала читати заяви студентки, а “порвала… і віддала їй у руки, повідомивши їй, що вона нічого підписувати не буде”.

В університеті заявляють, що дівчину виключили в кінці 2017 року за порушення міграційного законодавства.

Читайте також:
Грошовий екс-ректор-регіонал Мельник виграв суд про дерибан майна Податкового університету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна