Страйкують всі? Медуніверситет Богомольця відмовився працювати і навчатись через суперечку з МОЗ

 

Студенти і трудовий колектив Національного медуніверситету ім. Богомольця оголосили безстроковий страйк.
Повідомлення про це ввечері 25 лютого з’явилося на сторінці ВНЗ у “Фейсбуці“.

“Страйк оголошено у зв’язку з безпрецедентним брутальним та незаконним втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність НМУ імені О. О. Богомольця”, – йдеться в повідомленні.

“Починаючи з понеділка, 26 лютого, навчальний процес та наукова діяльність в НМУ імені О. О. Богомольця повністю зупиняються на невизначений час, а всі приміщення університету будуть недоступними для відвідувачів за винятком приміщень клінік, де лікуються пацієнти”, – сказано на ФБ-сторінці.

У повідомленні зазначається, що страйк оголошено страйккомом, до якого увійшли з боку студентства представники Студентського парламенту університету, ГО “Студентська довіра”, студентський профком та студентський актив. З боку трудового колективу НМУ – декани та проректори, профспілковий комітет університету.

Страйкком вимагає від президента негайно втрутитися в ситуацію, від голови Верховної Ради та прем’єр-міністра – “негайно створити комісію із розслідування зловживань керівництвом МОЗ” та “на час такого розслідування усунути від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та відсторонити від виконання своїх обов’язків її заступників”.

Заявники вимагають від Уляни Супрун скасувати наказ про відсторонення ректора НМУ Катерини Амосової та призначенння в.о. ректора університету Михайла Захараша, а також негайно забезпечити проведення інтегрованого ліцензованого іспиту “КРОК1. Стоматологія”.

У свою чергу не всі студенти погоджуються страйкувати.

Як розповіла в “Фейсбуці” журналістка і громадська активістка Михайлина Скорик, “студенти, м’яко кажучи, дуже здивовані таким перебігом подій, бо, звісно, хочуть вчитися, а не страйкувати під примусом”.

Скорик поширила листування в одній з вайбер-груп НМУ з цього приводу:

Як повідомляла “Новинарня“, 20 лютого Катерину Амосову відсторонили від посади ректора Національного медуніверситету імені Богомольця. Заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський пояснив, що рішення прийнято у зв’язку з тим, що ректор навчального закладу “не змогла забезпечити складення іспиту студентами, які навчаються на стоматологів”.

Амосова заявила, що Лінчевський на неї тиснув, і вважає, що її відсторонення – нібито “розправа” за відмову здійснити протиправні дії.

20 лютого нового в.о. ректора Михайла Захараша не пускали на робоче місце в НМУ.

Зазначимо, що відсторонення Амосової відбулося на тлі скандалу з самогубством студентки НМУ з Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої, яка навчалась у цьому виші на факультеті стоматології.
19 лютого прокуратура звинуватила керівництво навчального закладу в доведенні Насірлаєвої до самогубства. Згідно із звинуваченнями, деканат з роботи з іноземними студентами НМУ вчасно не подав документи студентки із Туркменістану до міграційної служби для отримання тимчасової посвідки на проживання.

У коментарях з цього приводу в соцмережах керівництво вишу звинувачують також у корупції, з чим нібито було пов’язане самогубство.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна