Медуніверситет Богомольця: страйк триває, хоча студенти проти

 

Студенти Національного медичного університету імені Богомольця заявили, що страйк, оголошений НМУ з понеділка, 26 лютого, є саботажем навчального процесу.

“Більшість студентів прийшли сьогодні на пари, побачили зачинені корпуси з ланцюгами та розгублених викладачів. Сам страйк було оголошено без врахування думки як студентського колективу, так і колективу працівників”, – наголосила студентка 6-го курсу Оксана Михайлюк на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 26 лютого.

Студенти, які вийшли на брифінг в УКМЦ, підтвердили, що напередодні студентам та викладачам університету надійшла інформація про загальний страйк. Офіційна причина страйку – нібито незаконне відсторонення МОЗом ректора НМУ Катерини Амовосої від виконання обов’язків.

“Страйк проти чого? Я не вважаю, що це є доцільним, оскільки відсторонення ректора було тимчасовим. Якби комісія не виявила жодних правопорушень – ректор би знову повернувся до своїх обов’язків. Студенти це також розуміють”, – сказала студентка 6-го курсу Марія Копоть.

Ще одна причина страйку, яку вказали у розсилці, – невиплата стипендій та заробітних плат.

“Нас залишили без вибору – підтримувати страйк чи ні. Ми цього не хочемо. Ми хочемо вчитися. Ми лікарі, ми не політики. Нас це не цікавить”, – наголосила Копоть.

Студенти не знають, як довго триватиме страйк, але сподіваються, що навчальний процес відновиться найближчим часом. “Сподіваюся на мудрість студентів і впевнений, що правда переможе. І студенти матимуть змогу далі вчитися. Сподіваюся, вже завтра”, – підсумував студент 5-го курсу Олександр Соколенко.

Тим часом 27 лютого страйковий комітет НМУ поширює повідомлення про страйк, який триває у виші. На фото – групи студентів із плакатами, які підтримують страйк, започаткований керівниками ВНЗ.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 лютого Катерину Амосову відсторонили від посади ректора Національного медуніверситету імені Богомольця. Заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський пояснив, що рішення прийнято у зв’язку з тим, що ректор навчального закладу “не змогла забезпечити складення іспиту студентами, які навчаються на стоматологів”.

Амосова заявила, що Лінчевський на неї тиснув, і вважає, що її відсторонення – нібито “розправа” за відмову здійснити протиправні дії.

20 лютого нового в.о. ректора Михайла Захараша не пускали на робоче місце в НМУ.

Зазначимо, що відсторонення Амосової відбулося на тлі скандалу з самогубством студентки НМУ з Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої, яка навчалась у цьому виші на факультеті стоматології.
19 лютого прокуратура звинуватила керівництво навчального закладу в доведенні Насірлаєвої до самогубства. Згідно із звинуваченнями, деканат з роботи з іноземними студентами НМУ вчасно не подав документи студентки із Туркменістану до міграційної служби для отримання тимчасової посвідки на проживання.

У коментарях з цього приводу в соцмережах керівництво вишу звинувачують також у корупції, з чим нібито було пов’язане самогубство.

Увечері в неділю, 25 лютого, на ФБ-сторінці НМУ з’явилося повідомлення про страйк, який має початися з понеділка, із вимогами поновити ректора Амосову.
У понеділок ті студенти, які прийшли на навчання, виявили замкнене приміщення.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна