Клімкін пояснив, чому Україна не буде забирати свою зброю з окупованого РФ Криму

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна не погодиться на пропозиції Росії, які зашкодять юридичній позиції нашої держави у міжнародних судах.

Як передає УНІАН, про це він сказав 22 лютого в Києві на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Албанії Дітміром Бушаті, коментуючи заяву президента РФ Володимира Путіна щодо повернення Україні озброєння та військової техніки з тимчасово окупованого Криму.

“Ми не будемо робити нічого, що буде загрожувати або нашій політичній позиції щодо окупованого Криму, або щодо нашої юридичної позиції”, – заявив Клімкін.

За його словами, згідно з нормами міжнародного права, озброєння країни можуть повертати після закінчення воєнних дій.

“Якщо ви звернетесь до міжнародного права, то тут є відомі гаазькі конвенції, зокрема Гаазька конвенція 1907 року про право ведення війни. Там сказано, що зброя може повертатися після встановлення нормальних відносин, встановлення миру”, – сказав глава МЗС.

“Якщо Росія буде використовувати сам факт якогось діалогу щодо можливого повернення зброї, при чому ми не знаємо ані якої зброї, ані в якому стані, – це стане для неї політичним і юридичним аргументом. Ось цього ми за визначенням не допустимо. Це як приклад того, чому так важлива наша політична і юридична позиція”, – наголосив Павло Клімкін.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 січня Путін заявив, що Росія готова передати Україні військові кораблі та іншу техніку й озброєння з окупованого Криму.
Після окупації Криму в 2014 році Росія вже була почала передавати Україні захоплену техніку, однак після вторгнення на Донбас цей процес було призупинено “до повного припинення українськими силовиками бойових дій”.
На сьогодні в Криму залишилося 17 кораблів, катерів і суден, у тому числі 11 бойових кораблів, ракетні озброєння, літаки тощо.

Читайте також:
Українську військову техніку слід забирати з Криму в будь-якому разі,
щоб використати з призначенням, – УМЦ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна