Орденом Героїв Небесної Сотні вперше нагороджений українець (посмертно)

 

Президент Петро Порошенко відзначив Орденом Героїв Небесної Сотні громадського активіста, художника, учасника Революції Гідності Тараса Більчука (посмертно).

Як передає “Новинарня“, Більчук став першим лицарем цієї нагороди серед громадян України.

Глава держави передав нагороду доньці активіста Наталії в неділю, 18 лютого, в “Мистецькому арсеналі” під час відкриття виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям “Переведи мене через Майдан”.

Президент зауважив, що організація сьогоднішньої мистецької події є ініціативою та заслугою побратимів і рідних активного учасника Революції Гідності, а також студентської Революції на граніті художника Тараса Більчука.

Тарас Більчук (1960 р.н., із села Коршів, Здолбунівський район Рівненської області). Художню освіту здобув у Львівській академії мистецтв, відділ художньо-монументального живопису.
Був серед учасників студентської “Революції на граніті” 1990 року, надалі переїхав в США, де працював 13 років. Повернувся в Україну, оселився в Дубно.
Взимку 2013-2014 років Більчук став активним учасником Революції гідності, переживши перший розгін 30 листопада і події 18 лютого. Тоді художник зазнав струсу мозку.
Помер 14 серпня 2017 року після інсульту.

“Тарас, на жаль, пішов від нас минулого року. Світлину цього зрілого чоловіка з розбитою і скривавленою головою в оточенні силовиків бачив кожен, хто цікавився подіями 2014 року – як в Україні, так і за її межами. Навмисне кажу не «фото», а «світлина» – щоби таким чином нагадати, якою надзвичайно світлою людиною був Тарас”, – зазначив Порошенко, якого цитує прес-служба президента.

Він сказав, що картини Тараса Більчука про Україну розійшлися світом – його роботи побачили в США, Канаді, Японії, Франції, Парагваї, Швеції, Польщі, Англії.

Наталія Більчук подякувала за відзнаку батькові.

“Коли мій тато творив, то він це робив від душі. Деякі з робіт були як реліквія української історії, інші – створенні тим вогнем і любов’ю, яку він відчував до України”, – розповіла вона.

Орден Героїв Небесної Сотні — державна нагорода України, заснована 1 липня 2014 року, для відзначення осіб “за громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), інших подій, пов’язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України”.

Орденом Героїв Небесної Сотні станом на 18 лютого 2018 року нагороджені лише 4 особи:

  • Жизневський Михайло Михайлович (27 листопада 2014, посмертно) – Білорусь
  • Кіпіані Давид (27 листопада 2014, посмертно) – Грузія
  • Хурція Зураб (27 листопада 2014, посмертно) – Грузія
  • Більчук Тарас Миколайович (16 лютого 2018, посмертно) – Україна

Читайте також:
Порошенко піде на суд у справі Януковича і допоможе департаменту Горбатюка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.