Порошенко піде на суд у справі Януковича і допоможе департаменту Горбатюка

 

Президент Петро Порошенко висловив готовність надати всебічну допомогу Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури, який очолює Сергій Горбатюк, щоб прискорити розслідування злочинів проти Майдану.

Як передає “Новинарня“, про це глава держави сказав у неділю, 18 лютого, в “Мистецькому арсеналі” на відкритті виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям “Переведи мене через Майдан”.

“Конституція забороняє мені як президенту втручатися у слідство, яке вже чотири роки координує цілеспрямовано створений Департамент спеціальних розслідувань. Він несе усю повноту відповідальності за ефективність цієї роботи. Я можу лише попросити Юрія Віталійовича [Луценка] проаналізувати чим ще ми організаційно можемо допомогти Департаменту, щоб його керівництву не було жодних підстав твердити, що нібито йому сприяють недостатньо”, – сказав Порошенко, якого цитує прес-служба президента.

Петро Порошенко також підкреслив: “Я, звичайно ж, поділяю незадоволення суспільства темпами розслідування, і ще більше – швидкістю судових процесів. За чотири роки вони мали зробити більше. В той же час, добре усвідомлюю масштаб злочину, рівно як і необхідність юридично бездоганної доказової бази та неухильного дотримання всіх процесуальних норм”.

Президент наголосив, що потрібно пройти процедурно складний шлях, щоб у вбивць потім не було жодних зачіпок у європейських судах.

“Я наголошую, злочини проти Майдану не мають терміну давності, а злочинці переступили ту межу, за якою настає прокляття, і те прокляття, говорячи словами Мирослава Поповича, “сильніше, ніж суди і сильніше, ніж тюрми”.  І від нього ніде не заховаєшся, навіть у Росії”, – зазначив глава держави.

У свою чергу генеральний прокурор Юрій Луценко наголосив, що суд над Януковичем є символом того, що в країні “нові часи”.

“І те, що Петро Олексійович Порошенко, діючий президент України, який має імунітет по Закону і міг би не йти на суд (про держзраду Януковича – “Н”), таки на нього йде, я впевнений, це правильний знак. Знак того, що діючий президент України, який відповідає перед українським суспільством і перед вами, шановні родичі героїв Небесної Сотні, знає свій обов’язок”, – підкреслив генпрокурор.

Раніше на цьому заході Петро Порошенко заявив, що прийняв рішення взяти участь у судовому засіданні із розгляду кримінального провадження щодо звинувачень у державній зраді колишнього президента Януковича.

“Зло повинно бути покаране. Це тому, вперше в українській історії, я прийняв рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли президент це особисто робить, але це справа кожного з нас”, – сказав Порошенко.

Юрій Луценко повідомив, що у великій справі Майдану є 1800 потерпілих осіб, які визнані в цьому статусі і слідкують за судами, очікуючи перших вироків.
За його словами, оголошено 412 підозр, з них 48 – високопосадовцям попередньої влади, а також 208 – правоохоронцям. Зокрема, 27 слідчим, 20 прокурорам, 16 суддям.
У суди направлений 161 обвинувальний акт щодо 252 осіб. За результатами судового розгляду винними визнано 50 осіб, з них 43 особи отримали ухвалено обвинувальні вироки.

Генпрокурор наголосив, головні події нині відбуваються в судах, де розглядаються дії виконавців злочинних наказів, в першу чергу спецпідрозділу “Беркут”, “чорної сотні” та інших дійових осіб. Водночас він повторив, що “ці суди не можуть бути швидкими, якщо ми хочемо законних рішень”.

“З іншого боку, не можу не сказати і про опір системи, небажання судової гілки влади визнати ці справи пріоритетними”, – сказав Луценко. За його словами, з 2016 року так і не розпочато судовий розгляд справ за поданням прокуратури щодо низки колишніх командирів “Беркута”, прокурорів, колишніх співробітників МВС.

Генеральний прокурор також заявив, що підтримує указ президента про реформування судів.

Він також висловив сподівання, що в найближчий час за підтримки Порошенка до парламету буде поданий і проголосований законопроект, що дозволить суддям, які пройшли переатестацію і підтвердили свою кваліфікацію, продовжувати розгляд раніше розпочатих ними справ. “Відтак, ті суди, які вже йдуть, не перериваючись будуть іти після кваліфікаційного оцінювання суддів”, – очільник ГПУ.

Читайте також:
Адміністрація президента ліквідує райсуди в Києві.
Розгляд справ Майдану буде паралізовано?

При цьому президент Порошенко заявив, що підписав ухвалений Верховною Радою 8 лютого закон, який надає право членам сімей загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, право на дострокове пенсійне забезпечення за віком.

Закон України “Про внесення зміни до статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності” сприяє дотриманню соціальної справедливості та забезпечення рівних підходів у пенсійному забезпеченні членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції та членів сімей загиблих під час участі у Революції Гідності. Цим категоріям пенсіонерів надаються рівні права щодо дострокового пенсійного забезпечення за віком відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Документом надається право на призначення дострокових пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень або інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в Революції гідності. Таке право мають дружини та чоловіки, якщо вони не взяли повторний шлюб, діти, які стали інвалідами до досягнення повноліття, і батьки. Вони зможуть вийти на пенсію в 55 років (чоловіки) при страховому стажі в 25 років і жінки – в 50 років при страховому стажі в 20 років.

 

Читайте також:
На Майдані відкрилася виставка проектів до Меморіалу Героїв Небесної Сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна