Порошенко присвоїв Героя України білорусу з УНСО Михайлу Жизневському

 

Президент присвоїв звання Герой України білорусу Михайлу Жізнєвському.
Про це сказано у повідомленні на сайті глави держави у вівторок, 13 червня.

“Президент Петро Порошенко присвоїв посмертно звання Герой України Михайлу Жизневському – білорусу, який загинув під час Революції Гідності, та вручив Зірку Героя України його батькам – Михайлу Петровичу та Ніні Василівні”, – інформує прес-служба АП.

“Для нас Михайло – не іноземець, для нас Михайло – українець у душі”, – сказав Порошенко, назвавши загиблого майданівця “великим білорусом” і “великим українцем”.

Петро Порошенко нагадав, що він ініціював зміни до законодавства, які були підтримані Верховною Радою і дозволили вперше в історії України присвоїти звання Героя України іноземцю.

 

 

Батько Михайла Жизневського подякував Президенту за підтримку їхньої родини.

“Велике дякую за підтримку нашої родини, за моральну та матеріальну допомогу, за те, що ви не забуваєте нашу родину. Ми будемо пам’ятати про вашу допомогу, що ви тримаєте слово”, – сказав батько Героя.

“За це – за нашу свободу, за свободу України загинув наш син”, – цитує сайт АП Михайла Петровича.

Як відомо, 25-річний білорус Михайло Жизневський – активіст УНА-УНСО, який жив у Білій Церкві – загинув 22 січня 2014 року від поранення в серце під час протистояння на вулиці Грушевського.
Він став другим загиблим на Майдані – після Сергія Нігояна, який був розстріляний того ж ранку.

28 листопада 2014 року президент Порошенко нагородив орденами Героїв Небесної Сотні трьох іноземців – Михайла Жизневського із Білорусі і Зураба Хурцію та Давида Кіпіані з Грузії, які загинули під час Революції Гідності.
Решта загиблих майданівців посмертно отримали звання Героїв України.
13 квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект 6174, який дозволяє посмертне присвоєння звання Героя України іноземцям, нагородженим орденом Героїв Небесної сотні.

Читайте також:
Президент підписав закон, який дозволить присвоїти звання Героя України білорусу Жизневському

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна