“Нормандська четвірка” в Мюнхені: Німеччина запізнюється, від Франції заступник, Клімкін зі США

 

 

Зустріч голів МЗС “нормандської четвірки” на полях безпекової конференції в Мюнхені може відбутися або в п’ятницю пізно ввечері, або в суботу, 17 лютого.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє “Укрінформ“.

“Ми домовляємося – або більш пізній термін для міністерської зустрічі, або відповідно – завтра, скоріше за все”, – сказав він.

Клімкін запевнив, що українська сторона готова на будь-який час зустрічі, “хоч о третій ночі”.

Перенесення зустрічі глава української дипломатії пояснив “суто логістичними проблемами” – міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель мав терміново відбути в Берлін і не встигає повернутися на попередньо призначений час зустрічі у Мюнхені.

За будь-яких умов Францію – замість глави МЗС – представлятиме політичний директор, який має всі повноваження.

При цьому Клімкін на полях конференції з безпеки заявив, що хоча голова французького МЗС 16 лютого не приїде на зустріч у “нормандському форматі” до Мюнхена, він обіцяв на наступних зустрічах  підтримувати позицію України.

Також Павло Клімкін сказав журналістам, що Сполучені Штати Америки беруть активну участь у вирішенні конфлікту на сходу України, не залежно від формату переговорів.

“Мене іноді це питання майже розважає, – сказав він у відповідь на запитання про перспективу приєднання США до “нормандського формату”. – Я з Куртом Волкером (спецпредставником Держдепартаменту США з питань України) іноді розмовляю щодня, а іноді по два-три рази на день”.

“Тому з точки зору залучення Сполучених Штатів Америки – я тільки з Рексом Тіллерсоном (держсекретарем) розмовляв останнім часом кілька разів, обговорюючи концепцію цієї [миротворчої] місії, і що ми можемо зробити, які нові засоби тиску [на Росію] і так далі”, – додав міністр.

За словами Клімкіна, є “кілька паралельних проектів – є американський проект, є нормандський. Це не принципово, чи ми посадимо ще й Сполучені Штати поруч, чи ми будемо це робити в сусідніх кімнатах. Для мене головне результат. І я знаю, як використати паралельний тиск США, “нормандського формату”, якщо потрібно – Європейського Союзу, Сімки”.

“Головне – це люди, безпека і майбутнє окупованих територій. Передача контрою міжнародному співтовариству. Інших варіантів за визначенням бути не може”, – сказав Клімкін, зазначивши, що він розраховує на ефективність “нормандської четвірки”.

Читайте також:
Порошенко зателефонував Путіну: перед Мюнхеном в роковини Мінська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна