“Евакуація 200”: бойовики “ЛНР” віддали тіло загиблого бійця 16 омпб Дмитра Сискова

 

У четвер, 15 лютого, представники громадської організації “Союз ветеранів Афганістану Луганщини” за присутності спостерігачів ОБСЄ передали українській стороні з боку ОРЛО тіло військовослужбовця Збройних сил України Дмитра Сискова, який загинув 12 лютого.

Як передає “Новинарня“, про це повідомили інтернет-ресурси сепаратистів “ЛНР”, оприлюднивши фотозвіт із події.

Передача тіла традиційно відбулася на мосту біля міста Щастя за посередництва луганських ветеранів-“афганців”.

При цьому представники бойовиків “ЛНР” мали на собі символіку наглядової місії СЦКК, хоча, як відомо, на стороні ОРДЛО Спільний центр контролю і координації припинив роботу після від’їзду росіян у грудні 2017 року.

Фоторепортаж:

передача тіла Дмитра Сискова _2 передача тіла Дмитра Сискова _4 передача тіла Дмитра Сискова _1
<
>

Голова “Союзу ветеранів Афганістану Луганщини” Сергій Шонін повідомив, що українська сторона визнала, що загиблий був бійцем 58-ї бригади ЗСУ.

“Передали представникам із гуманітарного проекту ЗСУ “Евакуація 200″. Повністю здали все під підпис, в тому числі його особисті речі”, – додав Шонін, який здійснив цю місію в роковини виведення радянського контингенту з Афганістану.

Дмитро Сисков

Досі тіло загиблого перебувало в моргу міста Кадіївка (кол. Стаханов) на непідконтрольній території.

Раніше сторона бойовиків заявляла, нібито 12 лютого вони “припинили спробу прориву диверсійно-розвідувальної групи” біля села Жолобок, і троє військовослужбовців ЗСУ були вбиті. Один був доставлений у морг Кадіївки.

У Збройних силах України заявили про одного загиблого в районі селища Кримське – чернігівця Дмитра Сискова, позивний “Провідник” з 16 омпб 58 омпбр. Товариші по службі говорили про обстріл або осколкове смертельне поранення.
Інформацію про інших загиблих у ЗСУ не підтвердили.

ОНОВЛЕНО. У сюжеті Військового телебачення України, поширеного 15 лютого прес-центром штабу АТО, військовослужбовці 16 омпб заявляють, що Дмитро Сисков – єдиний загиблий у тому боєзіткненні, він служив на посаді водія. Ще один боєць зазнав поранення і зараз перебуває в шпиталі у Харкові.
Ідеться про інцидент на ділянці фронту, де відстань між сторонами становить приблизно 35 метрів, розповів військовий підрозділу на ім’я Сергій. Інший побратим – Віктор – категорично спростував заяви з “ЛНР” про те, нібито Діма перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Бойовики порівнюють обставини бою під Кримським/Жолобком із боєзіткненням у тому ж районі 23 листопада 2017 року, коли група українських військових вийшла “в рейд” на інший бік Бахмутської траси, ближче до непідконтрольного смт Сентянівка (кол. Фрунзе).
Тоді загинули чотири бійці ЗСУ із того самого 16-го мотопіхотного батальйону 58 омбр. Один поранений армієць потрапив у полон, троє зазнали поранень. Ще двоє, яких спершу вважали також загиблими, зранку зуміли повернутися до своїх позицій.

У 58-й механізованій бригаді ЗСУ спростовують такі порівняння.

На ФБ-сторінці 58 осбр розміщено заяву, в якій ідеться: “З самого ранку 12 лютого бойовики відкрили вогонь по позиціях бригади в районі Кримського зі сторони Бахмутської траси. Інтенсивні обстріли велися з мінометів, які, як відомо, заборонені Мінськими домовленостями. Міни 120-го та 82-го калібру і гранати несподівано накрили спостережний пункт українських бійців. Звичайно, наші армійці не мовчали і припиняли вогонь бойовиків, але винятково тим калібром, який дозволений Мінськом.

Між окопами наших армійців та «путінських пріхлєбатєлєй» – всього кілька десятків метрів. Більше того, прикриваючись артилерією, ворог майже впритул наблизилися до українських позицій. Намагаючись оволодіти ними, бойовики захопили в полон пораненого бійця (Сискова), який до останнього набою стримував противника, надаючи можливість побратимам зайняти позиції і вибити російського агресора.

Пораненого тягнули полем, не надавши першої медичної допомоги. А потім нахабно заявили про його смерть. Підтвердженням цього є фото, які терористи надсилали побратимам загиблого, супроводжуючи жахливі світлини погрозами та приниженнями”.

Відповідно до попередньої домовленості, свідчать у 58-й бригаді, тіло Дмитра Сискова бойовики мали віддати 14 лютого. “Однак представники бандитських формувань без видимих на те причин різко відмовилися передавати тіло і перенесли дату на 16-те число – саме на той день, коли бригада вшановуватиме своїх побратимів у день створення військової частини”, – ідеться в заяві.

Читайте також:
Україна передала в ОРЛО два тіла бойовиків – вихідців з Росії. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна