Засідання ТКГ в Мінську: Україна готова до компромісів для обміну полоненими

 

Україна готова піти на компроміси з сепаратистами ОРДЛО, щоб забезпечити новий обмін полоненими й утримуваними особами.
Про це за підсумками засідання ТКГ, безпекової й гуманітарної підгруп у Мінську 14 лютого повідомила Дарка Оліфер, прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми.

“Очікуємо, що друга хвиля звільнення утримуваних осіб відбудеться якнайшвидше. Українська сторона готова до компромісів задля того, аби люди повернулись додому”, – написала вона в “Фейсбуці”.

“Закликаємо РФ переглянути свою позицію стосовно важливої гуманітарної ініціативи – створення за участі України, РФ, Міжнародного комітету Червоного Хреста тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти, до роботи якого запрошуватимуть представників ОРДЛО. Поки що РФ відмовляється брати участь в цій роботі”, – додала Оліфер.

У її звіті про роботу ТКГ також сказано: “Попри домовленості щодо «Різдвяного перемир’я», ми з тривогою констатуємо зростання кількості обстрілів, в т.ч. з застосуванням зброї, забороненої Мінським угодами – мінометів, танків, артилерії. Ескалація стала можливою тому, що за час дії перемир’я РФ так і не застосувала свій вплив на НЗФ ОРДЛО з метою припинення ведення вогню.

Через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону триває постачання зброї та боєприпасів; НЗФ ОРДЛО продовжують розміщувати важке озброєння в населених пунктах, прикриваючись мирними мешканцями, зокрема, в Донецьку та Горлівці.

Українська сторона вкотре озвучила вимогу припинити постачання озброєнь та боєприпасів на непідконтрольну Україні частину Донбасу і вивести з території Донбасу зброю та російські військові формування. Ми наголошуємо на необхідності безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно із непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону.

Окремо українська сторона висловила обурення обстрілом безпілотного літального апарату СММ ОБСЄ, яке мало місце на непідконтрольній Україні частині Донбасу 9 лютого 2018 року. Безпека патрулів місії – важлива складова мирного врегулювання, агресія та насильство по відношенню до спостерігачів ОБСЄ є неприпустимим.

Наполягаємо на дотриманні усього пакету документів, які було ухвалено в рамках Мінського процесу. В тому числі йдеться про виконання Меморандуму від 19 вересня 2014 року, який, зокрема, передбачає контроль України над н.п. Дебальцеве; демілітаризацію Кальміуського (колишне Комсомольське), Кумачово, Новоазовська, Саханки; створення безпекових зони вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону…

Українська сторона і на рівні підгруп, і в рамках Тристоронньої контактної групи в черговий раз озвучила вимогу відкриття КПВВ «Золоте». Вкотре закликаємо РФ до виконання своїх зобов’язань в цьому питанні, які були взяті нею на себе в рамках рішень лідерів країн Нормандської четвірки”.

“Українська сторона вимагає гарантій безпеки для відновлення мобільного зв’язку на території ОРДО. Загалом необхідно полагодити 17 об’єктів, проте поки що жоден з приладів не полагоджено через відсутність режиму тиші”, – ідеться також у повідомленні Оліфер.

ОНОВЛЕНО. Учасниця гуманітарної підгрупи Ірина Геращенко заявила, що “підгрупа, на жаль, завершилася безрезультатно через деструктивну позицію підконтрольних Кремлю представників ОРДЛО і їх кураторів з РФ”.

“Вони блокують відкриття КПВВ « Золоте», росіяни не погоджуються на створення механізму з пошуку зниклих безвісти за їх участю та МКЧХ; й досі немає внятної відповіді на українську пропозицію по списках заручників, натомість ОРДЛО намагається прив’язати звільнення заручників до питання амністії (стара їх тактика пов’язувати два різні питання).
Українська сторона ще раз повторила готовність до продовження процесу звільнення, ми також готові передати РФ засуджених за злочини перед Україною російських громадян в обмін на політв’язнів Кремля”, – написала перша заступниця голови Верховної Ради у “Фейсбуці”.

“Попри всі штучні препони, ми продовжуємо працювати над питанням звільнення заручників і вірю, що матимемо результат”, – додала Геращенко.

У свою чергу інтернет-ресурс сепаратистів Луганська “ЛИЦ” повідомляє про готовність ОРДЛО до обміну полоненими.

“Луганська і Донецька народні республіки” сьогодні в Мінську підтвердили координатору робочої групи з гуманітарних питань від ОБСЄ Тоні Фрішу готовність до обміну утримуваними особами… Ми (“ЛНР” і “ДНР”) підтвердили готовність до проведення обміну всіх встановлених на всіх встановлених утримуваних осіб “, – заявила керівник “робочої групи ЛНР з обміну військовополонених” Ольга Кобцева.

Читайте також:
Наступний обмін полоненими може відбутися до 18 березня, – Кучма

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна