Луганщина залишилася без діючих КПВВ: “Золоте” не працює через незгоду бойовиків

 

Контрольний пункт в’їзду і виїзду “Золоте” в Луганській області 9 грудня не працює на наскрізний пропуск, при тому що українська сторона заявила про його відкриття “в тестовому режимі”.
Як передає “Новинарня“, в суботу КПВВ відкрився лише з українського боку, натомість бойовики “ЛНР” залишають перехід заблокованим.

Про це 9 грудня повідомили у Луганській обласній військово-цивільній адміністрації.

Зазначається, що КПВВ “Золоте” мав бути відкритий через те, що закрився на ремонт інший пункт пропуску на Луганщині – КПВВ “Станиця Луганська”.
Відтак у Луганській області наразі не працює жодний перехід з окупованою територією.

“Незважаючи на нічний обстріл, українською стороною було відкрито пункт пропуску “Золоте”. Передбачалось, що таким чином громадянам буде забезпечено вільне переміщення по території області на період припинення роботи КПВВ “Станиця Луганська”. Проте терористи в черговий раз проігнорували ініціативу української сторони”, – зазначили в облВЦА.

За даними адміністрації, ремонтні роботи на мостовому переході поблизу “Станиці Луганської” розпочались за планом: дерев’яну конструкцію ремонтують фахівці Червоного Хреста, безпекову ситуацію з обох боків моніторить СММ ОБСЄ.

При цьому представники сепаратистів назвали “провокацією” відкриття Україною КПВВ “Золоте” в односторонньому порядку. Так званий “в.о. міністра закордонних справ ЛНР” Владислав Дейнего поскаржився на це Місії ОБСЄ.

Сепаратисти ОРЛО заявляють, що 9 грудня “представники ЛНР і МКЧХ приступили до ремонту дерев’яного настилу, обладнаного раніше на місці зруйнованого прольоту моста у Станиці Луганській”, відтак 9-10 грудня єдиний перехід на Луганщині не працює.

Сайт сепаратистів “ЛИЦ” поширив фото з ремонтних робіт:

Як інформувала “Новинарня“, українська сторона в рамках домовленостей, досягнутих Тристоронньою контактною групою в Мінську, вже кілька разів намагалася відкрити пішохідний і транспортний рух через пункт пропуску “Золоте”, починаючи з весни 2016 року.
Попереднього разу – 20 жовтня 2017 року. Однак бойовики тоді також не впустили громадян, пропущених через КПВВ з українського боку. Вони заявляють, нібито з їхнього боку не готова інфраструктура для пропуску людей, а підходи до КПВВ не розміновані.

Емісари “ЛНР” на останніх засіданнях ТКГ в Мінську називали умовами відкриття КПВВ “Золоте” розведення військ в Станиці Луганській і паралельне відкриття КПВВ в Щасті “для проїзду гуманітарних вантажів“.

При цьому в Луганській області діє лише один пункт пропуску з непідконтрольної території – пішохідний КПВВ “Станиця Луганська”. Перехід відбувається по зруйнованому мосту через річку Сіверський Дінець.
Велике навантаження на дерев’яні настили спричинило потребу їх ремонту.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна