Авіаудар США по колоні росіян у Сирії: кількість убитих може сягнути 600




Колишній ватажок терористів “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков) заявляє, що втрати серед російських найманців “Вагнера” в Сирії внаслідок авіаудару коаліції на чолі зі США становлять кілька сотень.

Про це він повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці” ввечері 10 лютого.

“Зараз точно ясно, що убитих і поранених реально – сотні. Кілька сотень. Але остання цифра (“не остаточна”, як повідомили) взагалі є позамежною. Нібито навіть за 600, а саме 644. Можливо, і дезінформація, хоча надійшла точно з Сирії”, – написав Гіркін.

“Раніше звучали цифри: 215-217 “двохсотих”… І ще повідомляють, що “не остаточно”, оскільки багато людей досі вважаються зниклими безвісти”, – додав бойовик.

При цьому Гіркін зазначає, що колона найманців із ПВК “Вагнера” налічувала трохи більше 500 осіб.
Тож він допускає, що “під роздачу” також міг потрапити один із підрозділів ССО міноборони РФ.

Як відомо, 7-8 лютого американські війська знищили колону чисельністю до 500 осіб – з російськими танками Т-55 і Т-72, артилерією і легкою бронетехнікою, яка була спрямована ​​для захоплення нафтових родовищ у районі сирійського міста Дейр-ез-Зор.

Під артудар міжнародної антитерористичної коаліції під керівництвом США потрапили російські найманці, повідомив телеканал CBS з посиланням на джерела в Пентагоні.
“Найманці виявилися в цій точці, намагаючись захопити нафтове родовище”, вказує CBS.
Жоден американський солдат не постраждав.

“Знищені 5-й штурмовий загін, бронегрупа і артилерійський підрозділ [ПВК Вагнера]. У районі населеного пункту Хішам”, – писав Гіркін у соцмережі.

Операція була проведена після нападу близько 300 прибічників Асада 7 лютого на штаб Сирійських демократичних сил (SDF).
За словами джерела в Пентагоні, проурядові війська та їхні союзники намагалися захопити підконтрольну SDF територію, звільнену від “Ісламської держави” у вересні 2017 року. На цій території є нафтові родовища, які були основним джерелом доходів терористів ІДІЛ.

За офіційною версією з Вашингтона, артударом було знищено близько ста асадитів. Чи є серед них росіяни – не повідомляється.

Прес-секретар Пентагону Дана Уайт заявила, що коаліція завдала удару у відповідь “після 20-30 артилерійських і танкових ударів, які були завдані за 500 метрів від місцезнаходження штаб-квартири SDF”.

ОНОВЛЕНО. Міністр оборони США Джеймс Меттіс підтвердив факт удару американців по колоні.

“Це була самооборона. Очевидно, що ми не залучені у громадянську війну в Сирії… Росіяни нам тоді казали, що їхніх сил там немає… Факт полягає в тому, що хтось вирішив нас атакувати, а росіяни казали, що мова йде не про них... Не можна просити Росію запобігти конфлікту в тому випадку, коли вона щось не контролює”, -заявив Меттіс, якого цитує “Голос Америки”.

За свідченнями в російських джерелах у соцмережах, працювали артилерія й авіація, колона знищена майже повністю, багатьох убитих військових важко ідентифікувати.

ОНОВЛЕННЯ 2. За матеріалами сайту Ru-mir.net

Як розвивалася операція російських військ в Сирії

Генерал Хасан, командир очолюваних курдами “Демократичних сил Сирії” (SDF) в цьому регіоні, вказує на те місце на карті на схід від міста Дейр-ез-Зор, за 80 км на південний схід звідси, де, за його словами, танки й артилерія, що підтримують режим президента Башара аль-Асада, почали в середу ввечері просування до штаб-квартири, яку займали його сили і радники зі складу американських сил спеціальних операцій (Хасан, як і деякі інші високопоставлені курдські командири, не називає свого повного імені).

За словами Хасана, він отримав розвідувальні дані про підготовку наступу з боку підтримують режим формувань. О 21:30 в середу, 7 лютого, приблизно за півгодини до початку наступу асадитів, він зателефонував російському офіцеру зв’язку в Дейр-ез-Зорі, з яким підтримує контакт, в надії на те, що той зможе зупинити цю операцію.
“Ми сказали, що відбувається певний рух і що ми б не хотіли атакувати учасників цих дій. Вони (росіяни) не прийняли наші пропозиції, вони все заперечували і говорили, що нічого не відбувається”, – сказав Хасан через перекладача.
Він розмовляв з декількома кореспондентами, які приїхали сюди в четвер разом із генерал-майором Джеймсом Джаррардом, який здійснює контроль за діями американських сил спеціальних операцій в Сирії та Іраку.

Американські офіцери зробили аналогічну спробу, спрямовану на запобігання зіткнень. Як підкреслюється в заяві Пентагону, “представники коаліції постійно підтримували контакт зі своїми російськими колегами до, під час і після” наступу.
“Російські військові запевнили представників коаліції в тому, що вони не будуть атакувати розташовані поблизу коаліційні сили”, – говорилося в цій заяві.

За словами Хасана, атака почалася близько 22:00. Проурядові формування почали просуватися вперед під прикриттям залпів танкових і артилерійських гармат.

Імовірно в наступі спочатку брала участь одна батальйонно-тактична група (БТГр), в яку входило понад 10 танків і близько трьох десятків одиниць іншої бронетехніки.

Після того, як американські військові відійшли від передових позицій, росіяни вирішили розвинути наступ і ввести в дію другу – резервну БТГр, точна чисельність якої невідома.

Американські військово-повітряні сили відповіли на цю загрозу руйнівними ударами, спочатку високоточною артилерією і, можливо, судячи з оцінок очевидців, застосовували HIMARS (англ. High Mobility Artillery Rocket System) – американська високомобільна ракетно-артилерійська система оперативно-тактичного призначення. Це ракети, які можуть пролетіти до 200 км за п’ять хвилин і знищити в одному пострілі до 50 цілей високоточними боєприпасами.
Найімовірніше, саме за допомогою цієї системи були знищені російські артилерійські батареї прикриття, а безпілотники використовувалися лише для цілевказання вогню.

Після знищення артилерії противника, а також оперативних порядків росіян і ассадитів, було завдано удару по тилових підрозділах, яким була фактично знищена на марші друга БТГр.

Паралельно працювала система РЕБ (радіоелектронної боротьби), повністю придушивши зв’язок в оперативних порядках, чим пояснюється, що вдалося отримати розшифровку переговорів тилових груп.

Повітря контролювалося ймовірно двома парами (як завжди) F22 Raptor, які відстежували можливу появу авіації ЗС РФ у заданому районі.

За словами Хасана, в розпал цієї кривавої бійні йому знову зателефонував російський офіцер зв’язку і попросив його припинити на час бойові дії для того, щоб забрати вбитих і поранених – в ході того наступу, який він заперечував.

Курдська командир побачив у цьому віроломство. “Більше ми росіянам не довіряємо”, – сказав Хасан.

Коли один з репортерів відзначив парадоксальність ситуації – російський офіцер спочатку заперечує проведення атаки, а потім просить про припинення вогню, – Хасан зауважив: “Кумедно, що наддержава не знає, що роблять її сили на землі”.

Приблизно через дві години після завдання контрударів було знищено 80% всіх сил росіян і ассадитів. Тепер почалося “блошине полювання” – використовуючи “протипартизанський” АС130 (важкоозброєний літак підтримки сухопутних підрозділів) і дві пари ударних вертольотів, американці, під прикриттям F22, остаточно зачистили район наступу противника.

Загальні втрати військових РФ і Асада склали до 90% всієї техніки і 70-80% живої сили.
Американські військові вийшли з поєдинку цілком імовірно без втрат.
Вся операція тривала близько шести годин.

A member of the Syrian Democratic Forces (SDF) on the western city limits of Raqa. AFP Photo / DELIL SOULEIMAN

Чому різняться дані про втрати росіян?

Основна причина – повна скритність інформації від початку проведення операції армією РФ і до її завершення.

Крім того, було дві батальйонно-тактичних групи. Ймовірно, в першій (на лінії зіткнення) і загинуло 217 росіян (найманців з ПВК), про яких повідомляли спочатку.

Друга група була розбита на марші (мінімум три роти росіян). Звідси і різниця в оцінці – від 217 до 640 російських військових.

За даними різних джерел, силами коаліції було знищене повністю не тільки передове угруповання, а й група артилерійської підтримки, а також тилова угруповання, включаючи оперативний штаб, який командував наступом.

Читайте також:
Воювали і на Донбасі також.
Стали відомі перші імена убитих росіян Дейз-ез-Зором

Офіційні джерела РФ наразі не підтверджують дані про втрати росіян.

Як відомо, повідомляла “Новинарня“, у грудні 2017 року президент РФ Володимир Путін заявляв про виведення основної частини російських військ із Сирії. Однак у країні залишаються частини ЗС РФ, зокрема авіація, військова поліція тощо, а також значна кількість найманців приватних військових компаній, котрі підпорядковуються російському командуванню, але не проходять у переліку офіційних втрат РФ на цій війні.

Читайте також:
Збитий у Сирії російський пілот Су-25 виявився з Криму

Двічі окупант. У Сирії вбитий полковник Галицький
– командир “бойових бурятів” з Донбасу, українець і “герой Росії”

“Під обстрілом загинула вся група”.
Російські ЗМІ вираховують своїх загиблих в Сирії: Юрій Ебель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна