Збитий у Сирії російський пілот Су-25 виявився з Криму. ОНОВЛЕНО

 

Російським льотчиком, збитим у Сирії в суботу, 3 лютого, виявився Роман Філліпов  нібито колишній військовослужбовець Повітряних сил України і колабораціоніст.

Про це повідомила російська “Новая газета” з посиланням на власне джерело у міністерстві оборони Росії.

У телеграм-каналі “Наблюдатель” оприлюднено лист, який нібито виявили в одязі пілота збитого Су-25. Там також зазначено ім’я – Роман Філіппов.

Спільнота незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила нотатки, світлини документів й особистої зброї (пістолет Макарова), які знайшли у пілота Су-25, якого вбили після катапультування.

“Судячи з півтори відстріляних обойм до АПС, можна припустити, що пілот відстрілювався й був застрелений вже на землі”, – йдеться на сторінці спільноти у Facebook.

Також  є фотографія документа, знайденого в кишені загиблого пілота. Документ являє собою рапорт про подання до державної нагороди майора Романа Миколайовича Філіппова за виконання бойових завдань в Сирійській Арабській Республіці.

Рапорт складено від імені командира “змішаного авіаційного полку особливого призначення” підполковника Аксьонова.
Згідно з інтерв’ю підполковника Сергія Аксьонова в газеті “Красная звезда”від 23 січня 2018 року, він командував російської авіагрупою в САР, а незабаром після інтерв’ю повернувся в Росію.

Як повідомляла “Новинарня“, в мережі з’явилися зображення збитого в провінції Ідліб російського Су-25 та вбитого пілота.
Як зазначають військові експерти, штурмовик з бортовим номером “06 синій” (RF-95486) базувався в тимчасово окупованому росіянами українському Криму, на аеродромі “Бельбек”.

Міноборони Росії вжк підтвердило, що в Сирії був збитий російський літак Су-25 і що пілот загинув, передає ТАСС.
У відомстві заявили, що льотчика було вбито противниками Башара Аль-Асада вже після того як він успішно катапультувався.

Росія разом з Туреччиною вживають заходів щодо повернення його тіла. За попередньою інформацією МО РФ, літак збитий з переносного зенітного-ракетного комплексу.

ОНОВЛЕНО. Майор ЗС РФ Роман Філіппов ніколи не був громадянином України, пише у “Фейсбуці” журналіст Юрій Бутусов.

“Це кадровий російський військовий, який був переведений до Криму з РФ, і увійшов до складу 37-го змішаного авіаційного полку (командир – полковник Олег Теребунський). Полк базується на базі Гвардійське в окупованому Криму. Інформація міноборони РФ, поширена російською “Новою газетою”, що Філіппов – колишній український зрадник – не відповідає дійсності”, – зазначає Бутусов.

Як зазначають колишні українські військові з Криму, станом на 2014 рік ні у ВМСУ, ні в Повітряних сил України в Криму не було Су-25. Штурмовий полк українських на Су-25 стояв у Новофедорівці біля міста Саки до кінця 1990-х, і його перебазували в Миколаївську область.
“Філіппов із 37-го змішаного авіаполку (смт Гвардійське біля Сімферополя). Це полк суто ВПС, входить до 27-ї дивізії ВПС РФ (Бельбек)”. – розповів співрозмовник “Новинарні“.

Водночас Юрій Бутусов так коментує подію: “Сьогодні в районі міста Саракіб сирійські повстанці збили новітній російський штурмовик Су-25СМ. Новітній російський штурмовик вартістю близько 50 мільйонів доларів був збитий ракетою переносного зенітного ракетного комплексу.

Роман Філіппов був одним з кращих пілотів російської штурмової авіації, неодноразово брав участь у військових маневрах “Авіадартс”… Але вирішив стати терористом і полетів на війну в Сирії.

Російська авіація вже більше тижня нещадно бомбить місто Сарадіб і навколишні поселення. І за весь цей час повстанці нічим не могли відповісти російським авіатерористам.

Сарадіб не зайнятий терористами ІДІЛ, про які розповідає російська преса. Це місто вже давно перебувалов під контролем повстанців, які підтримуються Туреччиною. Турки, очевидно, і допомогли “купити в військторзі” ПЗРК.

Філіппов розумів, що за бомбардування міст його щадити не будуть, і був знищений на місці при приземленні.

Сучасна російська авіація не захищена від ПЗРК. Їх можна бити. Американські “Стінгери” в Сирії не застосовуються – там тільки радянські і російські ПЗРК, у нас запасів цієї зброї теж вистачає. Було б заманливо надати сирійським “шахтарям” допомогу зенітними ракетами, російських терористів треба знищувати всюди”.

Читайте також:
Двічі окупант. У Сирії вбитий полковник Галицький
– командир “бойових бурятів” з Донбасу, українець і “герой Росії”

 

〉〉  Хочете читати більше цікавих статей і новин про Україну, що воює?
Підписуйтесь на Новинарню” в соцмережах:
Telegram, Facebook, Twitter

 

〉〉 Найкращий лайк –
переказ 50 грн. для гонорарів авторам “Новинарні“.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна