ЄСПЛ присудив Росії виплатити компенсацію політв’язню Афанасьєву. У Клімкіна змішані почуття

 

Європейський суд з прав людини зобов’язав державу Російська Федерація виплатити 2 тисячі євро колишньому політв’язню Кремля, громадянину України з Криму Геннадію Афанасьєву.
Про це сам Афанасьєв повідомив на своїй сторінці  “Фейсбуці”.

“ЄСПЛ повністю підтвердив правдивість моїх слів і свідчень у моїй долі та умов утримання в кремлівських катівнях і в цілому тих подій, які відбувалися за 767 днів мого ув’язнення”, – написав Афанасьєв.

При цьому суму компенсації 2 тис. євро він назвав “жалюгідною” і заявив, що ЄСПЛ пішов на поводу в російського уряду.

“ЄСПЛ сам порушив конвенцію. Він повинен був запропонувати Україні висловитися по суті моїх скарг, тому що я є громадянином України. Цього не відбулося”, – додав Афанасьєв.

Захист Афанасьєва подавав дві скарги про пережитих їм нелюдських умовах перевезень в тюремних транспортних засобах Федеральної служби виконання покарань РФ.

Правозахисник Ернест Мезак, який подавав звернення Афанасьєва в ЄСПЛ, уточнив, що одне звернення стосувалося перевезень заявника залізницею в тюремну колонію у Сиктивкар, інше – перевезення із Сиктивкара в Ухту для огляду офтальмологом і назад у 2015 році.
Ідеться про вкрай низьку площу розміщення, відсутність можливості лягти чи встати в камері на повний зріст, позбавлення сну режимними заходами, відсутність туалетів, проникнення холодного повітря з вулиці в камери та інші порушення.

За його словами, звернення до Євросуду було подане в квітні-травні 2016 року.
Пізніше уряд РФ, не заперечуючи викладені факти, заявив про завищену суму моральної шкоди.
Мезак у відповідь відправив до ЄСПЛ лист,ув якому попросив стягнути на користь Афанасьєва компенсацію моральної шкоди у розмірі 7 тис. євро і 5 тис. євро відповідно.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що має “змішані почуття” щодо рішення ЄСПЛ зобов’язати Росію виплатити 2 тис. євро Афанасьєву.

“Ніколи не обговорював рішення ЄСПЛ, та стосовно справи Геннадія Афанасьєва маю дуже змішані почуття. З одного боку, засуджуються дії Росії – і цей голос лунає на весь світ. З іншого, всі тортури оцінюються у 2000 євро. Кожне ганебне порушення Росією прав людини має закінчуватися суворим судовим вироком”, – написав Клімкін у “Твіттері”.

Нагадаємо, Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув’язнення 14 червня 2016 року. Їх обміняли на одеситів Олену Гліщинську й Віталія Діденка, яких обвинувачували в сепаратизмі.
В окупованому Криму Афанасьєв був фігурантом так званої справи “кримських терористів”, за якою також засуджені Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Олексій Чирній. Вони були затримані співробітниками ФСБ в Криму навесні 2014 року, коли півострів анексувала РФ, та незаконно засуджені нібито за організацію терактів і підпали офісів політичних партій на півострові.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна