Як Солошенко й Афанасьєв поверталися в Україну. Подробиці від Геращенко, ФОТО

 

Звільнення Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва мало відбутися ще наприкінці травня. Але Кремль його відклав, щоб не дратувати росіян, які дуже негативно сприйняли звільнення Надії Савченко.

Про це та про інші подробиці визволення Солошенка та Афанасьєва з ув’язнення в Росії розповіла у “Фейсбуці” перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

“Ми дуже сподівалися, що звільнимо Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва наприкінці травня. Президент Порошенко робив все можливе для цього. Але… Громадська думка в РФ дуже негативно сприйняла звільнення Надії [Савченко], і російська влада відклала звільнення українців на кілька тижнів. Після Дня Росії…” – розповіла Геращенко.

За її словами, операція готувалася з безпосереднім залученням СБУ, МЗС і мінської гуманітарної групи.

“Напередодні ми зі Святом (прес-секретарем президента України Святославом Цеголком. – “Н”) за дорученням президента зателефонували пані Ользі, мамі Геннадія, щоб вона збиралася до Києва. Одне прохання: конфіденційність.
Ранок 14 червня. Туман, мряка і, що найгірше, витік інформації про звільнення – все це примусило нас із Цеголком трохи нервувати”, – зізналася віце-спікер парламенту.

“Туман розсіявся. ЗМІ були делікатні і з розумінням поставилися до наших «без коментарів».
Я збиралася в Москву і згадала, як три місяці тому в Брюсселі ми влаштовували акцію на підтримку політв’язнів. Я взяла з собою футболку з фото Афанасьєва, в якій була в Європарламенті. На удачу сьогоднішнього дня:)

Геращенко-Цеголко-футболки-Афанасьєв-Солошенко

Літак МОУ. Розглядаємо гламурні будинки Підмосков’я. «Десь там Янукович. От хто не хоче опинитися на українському літаку», – це ми з ілюмінатора бачимо якесь гольф-поле і намагаємося жартувати.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (15)

Коли до зустрічі бранців залишаються хвилини – воно завжди починається мандраж: чи це на мосту в Щасті, чи в Мар’їнці, чи в Москві.

«Внуково». Здалеку видно залу офіційних делегацій, де колись, журналістом, відзняла стільки офіціозу. Дивні враження і відчуття. Представнику спецслужби, що на нашому борту, пішла команда «рух». Бачимо колону машин з мигалками. До літака допускають нашого дипломата в Москві Ігоря Мельничука.

Солошенко Медведчук звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (14)

З машини виходить літній чоловік, він повільно іде по полю і витирає сльози. Це Юрій Солошенко. Поряд Віктор Медведчук, він розповів, що у Лефортово українцям зачитали указ Путіна про помилування…
(Ну, то таке, Україна ніколи не визнає вироків і судилищ над незаконно засудженими).

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (6)

Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (9)

За кілька хвилин з машини випускають Афанасьєва, він тягне дві спортивні торби.

Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (10)

«Щось ти обжився речами на цих каторгах», – жартуємо й обнімаємося.
Він теж витирає сльози: «Це одна моя торба, а одна – Юрія Даниловича».

Афанасьєв Геращенко звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (11)

Солошенко звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (3)

Все. Ми на українському борту, на українській території. Перші слова бранців: «Прощай, нємитая Россія! Страна рабов, страна господ!».
Сміємося. Ми щасливі. В Юрія і Геннадія перфектна українська.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016 Геращенко Цеголко. Фото ФБ Ірина Геращенко (4)

Перші дзвінки – дружині, синам (це пан Юрій), мамі (це Геннадій).

Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (5)

Дві години – СТРАШНИХ історій.
До Юрія Даниловича півроку не допускали консула. Йому розповідали, що Україні він не потрібен, що навіть бананові республіки борються за своїх громадян, але не Україна.
Він каже, що не вірив, що Батьківщина від нього відмовилася, але навіть не уявляв, ЯК і СКІЛЬКИ людей за нього боролися.

Він знову витирає сльози і згадує, як зрадів, коли почув про звільнення Наді: «Щодня, коли ми годину гуляли в тюремному дворику, нам на повну гучність вмикали міліцейську радіостанцію 112 (виявляється, є така в Москві), щоб ми не розмовляли. І ось 25 травня я почув, що ГРУшників поміняли на Надю, я так кричав, так радів! Я писав їй листа, просив, щоб Надя не голодувала», – розповідає.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (1)

Він пройшов психологічний тиск і тортури, його звинуватили в шпигунстві і погрожували, що він згниє в російській тюрмі… В нього дуже гарна і щира посмішка. Він розповідає, що спочатку його місяцями не виводили з камери, і що він так мріяв про Україну.

І потім сором’язливо запитує: «А полуниця і черешня ще не відійшли? В нас в Полтаві вони такі смачні».
«Наїстеся! Ще повно!» – сміємося ми, і переживаємо, що захопили з собою лише яблука, смачні булочки і бутерброди.

Він розповідає про свою літню дружину, синів, онуків, і знову витирає сльози. Скоро, вже скоро зустріне їх.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016 Геращенко Цеголко. Фото ФБ Ірина Геращенко (7)

…Геннадія затримали в Криму 9 травня 2014 року. Йому дозволили побачення з мамою тільки через 10 місяців, а консула допустили через рік. Під страшними тортурами з нього вибили покази проти Сенцова і Кольченка.

Російський «Меморіал» визнав Афанасьєва політв’язнем. Його життю через катування була реальна загроза. І частину цих 2 страшних років він відбув в одній із найжахливіших тюрем у Комі, в єдиному приміщенні камерного типу – закрита камера, підйом о пів на п’яту ранку і до 9-ї не можна сісти чи лягти, три місяці під 24-годинним спостереженням.

Він розпитує про ситуацію на фронті і про інших в’язнів. «Що я можу зробити, щоб допомогти звільнити інших?!» – це лейтмотив нашого двохгодинного спілкування.

«Розповідати правду світові», – говоримо ми.

Вони багато розповідали про тюрму, про Лефортово, Комі, психологічний тиск, тортури і катування. І про ставлення росіян: які заздрили Геннадію і Юрію, що ті – українці. Бо що б не говорило брехливе російське ТБ, росіяни десь глибоко в душі розуміють, що Україна своїх не здає.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (16)

P.S. Заради цього дня ми пропрацьовували всі можливі варіанти: і юридичні, правові, але в першу чергу – політико-дипломатичні. Міністр [закордонних справ України Павло] Клімкін говорив про Юрія Даниловича і Геннадія, які мали важкі діагнози, на кожній зустрічі в нормандському форматі.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (12)

У Мінську на гуманітарній підгрупі ми порушували питання їх звільнення десятки разів. Президент вимагав звільнення українців на всіх міжнародних зустрічах. Наші дипломати, наша спецслужба , всі причетні робити все можливе. І тепер ми всі разом працюємо далі – щоб звільнити всіх.

Афанасьєв Геращенко звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (2)

PP. SS. Черешні і полтавську полуницю пану Юрію і Геннадію віддали:)
Запашнюча вона, полтавська полуниця”.

Солошенко Афанасьєв звільнення 14 червня 2016. Фото ФБ Ірина Геращенко (17)

Читайте також:
Як український літак забирав Савченко з Ростова – подробиці від Геращенко. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.