Маріупольських музейниць засудили за передачу картин до окупованого Криму

 

Жовтневий районний суд Маріуполя визнав винними двох співробітників Маріупольського краєзнавчого музею, Ольгу Чаплинську та Наталію Курьонишеву, які, через службову недбалість, передали 52 картини XVIIІ-XX ст. владі окупованого Криму.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на рішення суду.

В лютому 2014 року Сімферопольський художній музей і Художній музей ім. А. І. Куїнджі КУ “Маріупольський краєзнавчий музей і Сімферопольський художній музей підписали договір на експонування картин для виставки “Російське та українське мистецтво XVIII — початку ХХ століття”. В цей же день картини з Криму прибули до Маріуполя.
Експозиція повинна була тривати до 27 травня 2014 року, однак 19 березня маріупольські працівники музею отримали лист від директора Сімферопольського художнього музею, в якому вона просила повернути твори мистецтва через напружену соціально-політичну обстановку в Україні. На той час Крим уже був анексованим.

Ольга Чаплинська, яка на той час була керівницею Маріупольського музею, одноосібно розірвала договір на експонування картин у рамках цієї виставки. Завідувачка відділом фондів музею Наталія Курьонишева 20 березня передала 52 експоновані картини посланцю сімферопольського музею.

На думку суду, Ольга Чаплинська і Наталія Курьонишева були службовими та матеріально-відповідальними особами, які усвідомлювали ситуацію в країні у зв’язку із захопленням на той час державних будівель та органів державної влади України на території Автономної Республіки Крим та Севастополі російськими військовими.
Ользі Чаплинській та Наталії Курьонишевій призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків строком на рік.
Однак, обох жінок звільнили від основного та додаткового покарання на підставі закону про амністію.

Серед переданих картини були: “Місячна ніч” Івана Айвазовського, “Дорога в лісі” Івана Шишкіна, “Пейзаж. Вечір” Олексія Саврасова, “Болото” Ісаака Левітана та ін.

Читайте також:
Повідомлено про підозру музейницям Маріуполя, які передали картини в окупований Крим

Нагадаємо, що за схожих обставин Окружний суд Амстердама (Нідерланди) відмовився повертати в Крим колекцію скіфського золота, вивезеного на виставку за кордон до початку анексії півострова Росією. Суд визнав, що Скіфське золото належить Україні і має бути повернене в Київ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна